prosvjed / U Beču 3000 prosvjednika u svijetlećem lancu protiv ekstremne desnice

Image
Foto: AP Images

Bio je to najveći prosvjed u Austriji otkako su prije dva tjedna počeli koalicijski pregovori između konzervativne Narodne stranke (OVP) i Slobodarske stranke (FPO)

16.11.2017.
7:03
AP Images
VOYO logo

Oko tri tisuće Bečana u srijedu navečer oformilo je svijetleći lanac oko trga Ballhausplatz  kako bi upozorili na mogući dolazak desničarskih ekstremista na državne dužnosti, mjesec dana poslije parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Sa svijećama u rukama oformili su ljudski lanac prosvjedujući što je pobjednik na izborima, vođa konzervativaca Sebastian Kurz, počeo pregovore o formiranju vlade s krajnje desnom Slobodarskom strankom Austrije (FPO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše političke dužnosti u Austriji trebaju biti isključivo rezervirane za pouzdane ljude koji nisu ni najmanje povezani s desničarskim ekstremistima", izjavio je Alexander Pollak, glasnogovornik SOS Mitmensch, jedne od nekoliko nevladinih udruga za ljudska prava koje su organizirale prosvjede.

Bio je to najveći prosvjed u Austriji otkako su prije dva tjedna počeli koalicijski pregovori između konzervativne Narodne stranke (OVP) i  Slobodarske stranke (FPO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po procjenama organizatora, u svijetleći lanac bilo je uključeno između  8000 i 10.000 Bečana, a po podacima policije bilo je  3000 prosvjednika.

"Ovdje smo jer oni (FPO) hrane mržnju i žele podijeliti ljude", objasnila je jedna od prosvjednica Brigitte Griesser.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prosvjed je bio znatno manji od nemira prije 17 godina, kada je FPO zadnji put formirao vlast s OVP-om i kada je više od 100.000 ljudi izašlo na ulice.

"(Pomak na desno) postao je europski trend ... to više nije samo austrijsko pitanje i zato nije više kontroverzno", rekao je prosvjednik Juergen Pucher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo