POKUŠAJI POSTIZANJA DOGOVORA

U BiH nema pomaka oko otvorenih pitanja, posebno izbornog zakona kojim je nezadovoljna hrvatska strana

Nakon što više od pola godine bojkotiraju rad bosanskohercegovačkih institucija, zastupnici iz Republike Srpske jutros su se trebali pojaviti u Parlamentarnoj skupštini u Sarajevu - ipak nisu

Image
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Amela Ćilić/ 3.2.2022. u 18:45

Kroz odškrinuta vrata parlamenta BiH ni danas nisu ušli članovi Dodikovog SNSD-a iako su najavili da će sudjelovati u donošenju odluka - prvi put nakon što su u srpnju napustili skupštinu zbog zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. 

"Nametnuti zakon dio BiH prihvaća, drugi dio BiH, konkretno RS ne prihvaća i pred nama su procesi da vidimo kako će se to sve završiti to pitanje, dakle ono nije zaboravljeno, preko njega nije prijeđeno", kazala je Snježana Novaković-Bursać, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Očito ih nije odobrovoljio ni savjet srpskog predsjednika da se vrate u skupštinu BiH, a ni govor Dragana Čovića, šefa HDZ-a, prije dva dana u Banja Luci.

"Čuvajte Republiku Srpsku, toliko ste emocija iznijeli ovdje sad kada ste govorili da jednostavno svi vam na tome mogu samo zavidjeti", kazao je Čović.

Image
Podržao Dodikovu blokadu BiH!?

Čović u parlamentu RS podržao Dodika. Nije mu niti to bilo dosta, nego je rekao: 'Čuvajte Republiku Srpsku!'

Image
Podržao Dodikovu blokadu BiH!?

Čović u parlamentu RS podržao Dodika. Nije mu niti to bilo dosta, nego je rekao: 'Čuvajte Republiku Srpsku!'

Da su Dragan Čović i Milorad Dodik novi najbolji prijatelji zbog čijeg poziva se prekidaju i presice svakim danom sve manje kriju, pa su novinari na toj presici iz prve ruke doznali i kako su prošli dugo očekivani pregovori o izbornom zakonu u Neumu.

"Tamo je to sve doživjelo fijasko, ništa od tih modela, ako vas interesira nije uspjelo, oni su se ovog trenutka razišli i nemaju nikakav dogovor oko ničega", kazao je Dodik.

Upravo se čita

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

I to je sukus trenutnog stanja u BiH. Srbin koji živi u svom entitetu pomaže Hrvatu da ostvari svoja u svom entitetu. S modelima koji su se u Neumu našli na stolu, konkretno četiri prijedloga - nisu bili zadovoljni ni Bošnjaci, ni Hrvati koji još od 2006. traže da za hrvatskog predstavnika predsjedništva BiH mogu glasati isključivo Hrvati, a ne i puno brojniji Bošnjaci kao sada.

"Radimo na tome da idemo korak po korak i nadamo se da ćemo s vremenom, ili sutra, imati neke novosti. Ne možemo reći kada", kazala je Angelina Eichhorst, direktorica za Zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove.

Očito ne tako skoro, jer Bošnjaci kažu - to će dovesti do još većih podjela i rušenja cjelovite BiH - a Hrvati - to je pitanje našeg opstanka. Zato poručuju - ne promijeni li se izborni zakon prije raspisivanja izbora koji se trebaju održati na jesen, Hrvati će ih bojkotirati. 

Sve bi se trebalo utanačiti na sjednici Hrvatskog narodnog sabora za dva tjedna.

Amela Ćilić/ 3.2.2022. u 18:45

Više s weba

Pročitajte još

Image
u londonu

U eksploziji plina poginulo dijete. Susjedi još prije dva tjedna prijavili smrad i vrtoglavicu

Više s weba