deportacija / U BiH uvedene stroge policijske kontrole: Migrante iz Bihaća vraćaju u Sarajevo

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Migranti su u Bihać stigli redovitim vlakom iz Sarajeva no bihaćka policija im je zabranila iskrcaj provodeći nove mjere

24.10.2018.
15:40
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Stotinjak ilegalnih migranata koji su u noći na srijedu stigli u Bihać deportirano je iz tog grada i autobusima poslano ka Sarajevu kako bi tamo bili smješteni u novootvoreni prihvatni centar. 

Migranti su u Bihać stigli redovitim vlakom iz Sarajeva no bihaćka policija im je zabranila iskrcaj provodeći nove mjere čiji je cilj uspostaviti kontrolu nad sigurnosnim stanjem u Unsko-sanskoj županiji koje je u proteklim danima naglo pogoršano zbog eskalacije migrantske krize. Mjere dogovorene u utorak između lokalnih vlasti i Ministarstva sigurnosti BiH znače i provjeru putnika koji stižu u Bihać autobusima ili vlakovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postignut dogovor nakon višesatnih pregovora

Nakon višesatnih pregovora između policije, uprave Željeznica Federacije BiH i Ministarstva sigurnosti BiH postignut je dogovor da se migrante pristigle vlakom prekrca u autobuse koji će ih odvesti u sarajevsko prigradsko naselje Hadžići gdje je u krugu napuštene vojarne napokon otvoren dugo najavljivani centar za smještaj migranata.

Tamo je dopremljeno šezdesetak kontejnera opremljenih sanitarnim čvorovima i grijanjem i provedene su potrebne preinake što je koštalo oko milijun eura osiguranih donacijama. Centar u vojarni "Ušivak" kod Hadžića može primiti oko 400 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabilježen i incident na granici

Iz Granične policije BiH u popodnevnim su satima potvrdili kako je skupina od dvjestotinjak migranata nastavila blokirati granični prijelaz Maljevac i na taj način pokušava izvršiti pritisak ne bi li ih se pustilo nastaviti put ka Hrvatskoj.

Zabilježen je i incident u kojemu se jedan migrant pokušao ozlijediti hladnim oružjem u čemu su ga policajci spriječili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo