potencijalna humanitarna katastrofa / U BiH zabrinuti zbog mogućeg turskog otvaranja granica: 'Očekujemo da poštuju dogovor'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Već je znatno povećan priljev migranata te će ova godina biti još teža i izazovnija za BiH

28.2.2020.
12:57
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Bosanskohercegovački dužnosnici izrazili su u petak očekivanje kako Turska ipak neće otvoriti granice za migrante upozoravajući da bi takav rasplet proizveo humanitarnu katastrofu, te izazvao velike probleme u BiH.

Ne žele masovni egzodus

"Očekujemo da Republika Turska poštuje dogovor sa zemljama Europske unije. Puštanje više od tri milijuna izbjeglica prema EU bio bi uvod u humanitarnu katastrofu neviđenih razmjera i u tom bi slučaju zajednički odgovor svih članica EU i regije u cjelini bio neminovan i jedina opcija", rekao je za portal Klix iz Sarajeva ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako BiH sigurnosnim kanalima provjerava točnost informacija koje su se pojavile o odluci turskih vlasti o puštanju migranata prema Balkanu nakon eskalacije sukoba u Siriji. Izrazio je očekivanje da će Turska ipak postupiti odgovorno te da neće doći do masovnog egzodusa.

Teška godina za BiH

"I ranije su viđeni slični slučajevi i najave iz Ankare, ali je Republika Turska na kraju uvijek postupila odgovorno i solidarno. Nadamo se da će se to dogoditi i sada", rekao je Radončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je istaknuo za Klix kako je već znatno povećan priljev migranata te da će ova godina biti još teža i izazovnija za BiH kada je riječ o ilegalnim migracijama.

"Sve zemlje iz okruženja će imati problema, a znate i sami koliki su kapaciteti BiH i koliko je uloženo i u agenciji", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo