Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
napad samoubojica

U Egiptu proglašeno izvanredno stanje nakon dva napada IS-a

Tri tjedna prije dolaska pape Franje, u Egiptu je proglašeno izvanredno stanje nakon dva bombaška napada na koptske crkve i 44 mrtvih

Image
Foto: AP
Vijesti.hr/Hina/ 10.4.2017. u 8:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tri tjedna prije dolaska pape Franje, u Egiptu je proglašeno izvanredno stanje nakon dva bombaška napada na koptske crkve i 44 mrtvih za što je odgovornost preuzela Islamska država.

Izvanredno stanje u trajanju tri mjeseca najavio je šef države Abdel Fatah al-Sisi u svečanoj izjavi na televiziji, radi "zaštite i očuvanja" zemlje, ali ga još treba potvrditi parlament.

VIŠE O NAPADIMA:

Prvi pogrebi žrtava napada Islamske države održani su već u nedjelju navečer u Aleksandriji, jednom od dva napadnuta grada. Tijela žrtava pokopana su u prisustvu stotina osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Napad u Aleksandriji izveo je rano popodne u nedjelju samoubojica "s eksplozivnim pojasom" i u njemu je poginulo 17 osoba, od kojih četiri policajca, a 48 ih je ozlijeđeno, po ministarstvu zdravstva.

Nakon što su ga zaustavili policajci, napadač se raznio na ulazu u crkvu sv. Marka gdje se nalazio koptski papa Tawadros II. povodom Cvjetnice, po ministarstvu unutarnjih poslova.

Upravo se čita

Image
želi smanjiti euforiju

Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

Drugi napad dogodio se ujutro u Tanti, stotinjak kilometara od Kaira, usred proslave Cvjetnice u crkvi Mar Girgis (sveti Juraj). U njemu je poginulo 27 osoba a 78 ih je ranjeno, po ministarstvu zdravstva.

Odgovornost za oba napada preuzela je Islamska država. U eksplozijama koje su se dogodile tjedan dana prije koptskog Uskrsa i tri tjedna prije posjeta pape Franje toj državi ozlijeđeno je više od stotinu ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

To je posljednji u nizu napada islamskih militanata na tu religijsku manjinu, što predstavlja izazov za egipatskog predsjednika al-Sisija koji se obvezao štititi ih u sklopu svoje borbe protiv ekstremizma.

Koptski papa Tawadros II. vodio je misu u crkvi u Aleksandriji u vrijeme eksplozije, no nije ozlijeđen, prenosi ministarstvo unutarnjih poslova. 

"Ovi činovi neće uništiti ujedinjenost i koheziju naroda", rekao je kasnije koptski religijski čelnik. 

Predsjednik al-Sisi naredio je izlazak vojske na ulici kao pomoć policiji u osiguravanju ključnih točaka, priopćeno je iz njegovog ureda. To je neuobičajen čin za nekadašnjeg generala koji je kao čelnik obrambenih snaga 2013. poveo vojsku u zbacivanje tadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija, pripadnika Muslimanskog bratstva. "Ovaj napad će samo očvrsnuti odlučnost egipatskog naroda na putu prema ostvarenju sigurnosti, stabilnosti i opsežnog razvoja", priopćio je Sisi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

On je prošlog tjedna bio gost američkog predsjednika Donalda Trumpa koji mu je izrazio podršku i želju za jačanjem suradnje u borbi protiv islamskih militanata. 

Trump je na svom Twitter profilu izrazio žaljenje zbog napada u Egiptu, te je istaknuo kako ima veliko povjerenje u predsjednika Sisija u toj situaciji.

Ogranak Islamske države u Egiptu pojačao je svoje napade i prijetnje upućene kršćanima koji čine oko 10 posto od 90 milijuna stanovnika u Egiptu. To je najveća kršćanska manjina na Bliskom istoku.

Vijesti.hr/Hina/ 10.4.2017. u 8:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
sahranjeni su

Očajni djed dječaka ubijenih u Cetinju: 'Svima je pucao u glavu. Da nam je bar jedno dijete ostavio'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba