Jasan cilj / U Indiji svakih osam minuta nestane jedno dijete: Načelnik smislio kako da motivira službenike za potragom

Image
Foto: Shutterstock

Neki završe u tvornicama kao jeftina radna snaga, neki kao sluge u domovima, a neki kao seksualni radnici

29.9.2020.
10:16
Shutterstock
VOYO logo

Policijski načelnik New Delhija SN Srivastava odlučio je promijeniti pristup u motiviranju svojih službenika kada je riječ o potrazi za nestalom djecom.

U gradu s više od 20 milijuna ljudi vrijeme je ključan faktor u pronalasku. Stoga je načelnik postavio uvjet da će policijskom službeniku koji pronađe pedesetero djece u godinu dana biti ubrzan proces promaknuća, koji inače traje barem pet godina, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od siječnja do srpnja, locirano je, u prosjeku, šestero djece u dobi manjoj od 14 godina. Nakon načelnikove objave 6. kolovoza, brojka se u sljedeća tri tjedna popela na 17.

Umjesto da po uličnim stupovima lijepe postere sa slikama nestale djece, policajci sada na razglas iznose njihove detalje i opise dok se voze gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kamp Al-Hol /

Dora Bilić je prije 7 godina nestala u Siriji: Danas s kćerkom živi u ISIL-ovom kampu u teškim uvjetima

Image
Kamp Al-Hol /

Dora Bilić je prije 7 godina nestala u Siriji: Danas s kćerkom živi u ISIL-ovom kampu u teškim uvjetima

Janak Singh, pod-inspektor policijske postaje Badarpur, u posljednjih je nekoliko godina locirao preko 90 djece. Tvrdi kako tajna uspjeha nije u novim metodama, već u većem stupnju motivacije.

"Sada postoji jasan cilj od 50 djece u godinu dana, što pomaže u koncentriranju na konkretan ishod: promaknuće. Uz cilj i nagradu, policajac će uložiti više truda u zadatak", rekao je Singh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca, obično iz siromašnijih obitelji, nestaju iz mnoštva razloga: loši rezultati u školi, svađa s braćom i sestrama, zlostavljanja u obitelji od strane roditelja ili se jednostavno izgube.

U Indiji svakih osam minuta nestane jedno dijete. Neki završe u tvornicama kao jeftina radna snaga, neki kao sluge u domovima, a neki i kao seksualni radnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Asistent načelnika u Panchkuli, mjesta malo izvan granica glavnog grada, Rajesh Kumar pronašao je preko 500 djece od 2016 godine. Po iskustvu zna da je najvažnije nastaviti kopati u nadi da će se pojaviti neki nasumični, naizgled beskorisni podatak koji će riješiti slučaj.

"Nikada ne znaš što može dovesti do otkrića. U jednom slučaju, nakon što je intervjuiran mnogo puta tokom godina, dječak je spomenuo kako se sjeća hrpica navoja po cijeloj kući. To me dovelo do tvornice tekstila i tamo sam pronašao njegova oca", rekao je Kumar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2019. godine razvijene su nove tehnologije s mogućnošću prepoznavanja lica, što pomaže u potrazi. Dobro funkcioniraju čak i sa starim fotografijama.

Ipak, regionalna direktorica organizacije Child Rights and You Soha Moitra upozorava na moguću zloupotrebu nove metode poticaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prošlosti je zbog takvih "posebnih poticaja" za pronalazak djece došlo do toga da službenici pokupe djecu s gradilišta ili iz hramova samo kako bi ispunili kvotu. Zbog nepotpunih podataka koji se ne ažuriraju često, djecu se može progurati kao nestalu", upozorila je.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo