DESETAK DODATNIH DUŽNOSTI / U jeku prosvjeda: Povjerenik francuske vlade za mirovinsku reformu podnio ostavku zbog sukoba interesa

Image
Foto: RTL / AP Images

Visoki povjerenik, kojeg je vlada branila do samog kraja, našao se u položaju koji je postao neodrživ u prilikama štrajka

16.12.2019.
14:31
RTL / AP Images
VOYO logo

Visoki povjerenik francuske vlade za mirovinsku reformu Jean-Paul Delevoye, optužen za sukob interesa zbog toga što nije prijavio dužnosti koje je obnašao uz svoj rad u vladi, podnio je ostavku predsjedniku Emmanuelu Macronu koji ju je "sa žaljenjem" prihvatio, priopćeno je u ponedjeljak iz predsjednikova ureda.

Image

U jeku prosvjeda: Povjerenik francuske vlade za mirovinsku reformu podnio ostavku zbog sukoba interesa

Image

U jeku prosvjeda: Povjerenik francuske vlade za mirovinsku reformu podnio ostavku zbog sukoba interesa

Ostavka Jean-Paulea Delevoyea, imenovanog u rujnu 2017. radi pripreme mirovinske reforme, događa se u jeku prosvjeda protiv tog projekta koji je zaštitni znak Macronova petogodišnjeg mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki povjerenik, kojeg je vlada branila do samog kraja, našao se u položaju koji je postao neodrživ u prilikama štrajka protiv reforme koji je u ponedjeljak ušao u 12. dan.

Delevoye je priznao da je propustio prijaviti desetak dodatnih dužnosti uz onu u vladi, među kojima i mandat upravitelja u školi za obuku djelatnika u osiguranju, Ifpassa, na volonterskoj bazi, što je potaknulo sumnju u sukob interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik Delevoyea imenovat će se "u najkraćem mogućem roku", navodi ured, pohvalivši njegov "vrijedan rad na povijesnoj reformi".

Visoki povjerenik je ocijenio da su "siloviti napadi i hrpe laži narušili povjerenje" u njegov rad i da se "suđenjem" njemu želi "zadati udarac projektu" koji je "iznimno važan za Francusku", rekao je izjavi poslanoj agenciji France Presseu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajkaju uglavnom djelatnici javnog sektora koji su najnezadovoljniji planiranim promjenama u mirovinskom sustavu.

U Francuskoj zapravo postoji više od 40 mirovinskih modela, ponekad zaposlenici u jednom sektoru nisu u istom sustavu obračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drukčije se računaju i radni staž i način isplate mirovine, a tu je i čitav niz povlastica za različita zvanja.

Francuski predsjednik uporno tvrdi da je postojeći sustav "nepošten i preskup" i zalaže se za jedinstven sustav gdje će se sustavom bodova vrednovati rad i gdje će svaki umirovljenik imati ista prava prema svakom euru koji je uplatio u mirovinski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo