SVE SE PRŽI / U Kini se zbog visokih temperatura tope krovovi. Spas od visokih temperatura ljudi traže u podzemnim skladištima

Image
Foto: Shutterstock

Kina se ove godine suočava s ljetom punim kontrasta, s toplinskim valovima i obilnim oborinama koji se izmjenjuju pustošeći zemlju

12.7.2022.
9:23
Shutterstock
VOYO logo

Deseci kineskih gradova peku se u utorak na visokim temperaturama a toplinski valovi tope krovove zgrada i ceste, dok je sparno vrijeme natjeralo ljude u podzemna skloništa.

Do 11 sati u utorak 68 gradova - uključujući Šangaj i obližnji Nanjing - izdalo je crveno upozorenje, najviše u trostupanjskom sustavu upozorenja na toplinske valove, predviđajući temperature veće od 40 stupnjeva Celzijevih tijekom sljedeća 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šangaj, koji se još uvijek bori sa sporadičnim žarištima covida-19, upozorio je svojih 25 milijuna stanovnika da se pripreme za vruće vrijeme ovog tjedna. Od početka vođenja evidencije 1873. godine Šangaj je imao samo 15 dana s temperaturama iznad 40 stupnjeva Celzijusa.

Široko dijeljena fotografija na društvenim mrežama prikazuje na stanici za testiranje na koronavirus tehničara u zaštitnom odijelu kako grli metar visok blok leda pored ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prostranom parku za divlje životinje u Šangaju osoblje prenosi osam tona leda dnevno samo da rashladi životinje.

Image
nestvarno vruće /

Toplinski val u Tunisu - zabilježeno rekordnih 49 stupnjeva!

Image
nestvarno vruće /

Toplinski val u Tunisu - zabilježeno rekordnih 49 stupnjeva!

"Ove godine vrućina je stigla malo ranije nego prije", rekla je Zhu Daren, stanovnica Šangaja, dok se njezin petogodišnji sin igrao u fontani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je tek srpanj, osjećam da je (toplo vrijeme) već doseglo vrhunac. Uglavnom, morate uključiti klimatizaciju kad dođete kući i staviti kremu za sunčanje kad izađete."

Kina se ove godine suočava s ljetom punim kontrasta, s toplinskim valovima i obilnim oborinama koji se izmjenjuju pustošeći zemlju. Vlasti su, pozivajući se na klimatske promjene, upozorile na moguće vremenske nepogode od sredine srpnja, tradicionalno najtoplijeg i najkišovitijeg doba godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradu u južnoj pokrajini Jiangxi, dio ceste se zbog vrućine naborao i podigao najmanje 15 centimetara, pokazala je državna televizija.

Nanjing, jedan od tri kineska paklena grada ozloglašena po vrućim ljetima, od nedjelje je za stanovnike otvorio podzemna skloništa od zračnih napada. Ratni bunkeri opremljeni si WiFi-jem, knjigama, vodom, pa čak i mikrovalnim pećnicama. Grad je u utorak izdao crveni alarm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Chongqingu, drugom paklenom gradu", krov jednog od muzeja doslovce se otopio, a tradicionalni kineski crjepovi pucali su padajući dok je toplina otapala katran koji ih je držao na krovištu. Grad je u ponedjeljak objavio crveni alarm.

Chongqing je rasporedio kamione za prskanje vode kako bi rashladio ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđa se da će ovog tjedna visoke temperature, vlaga i ultraljubičasto zračenje pogoditi i središnji grad Wuhan, treći pakleni grad.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo