cilj rasta nataliteta / U Mađarskoj porastao broj vjenčanja: Orbanova vlada uvela je porezne olakšice za mlade obitelji

Image
Foto: Shutterstock

Orbanov prioritet je potaknuti Mađare da sklapaju više brakova kako bi se zemlja oporavila

26.11.2019.
17:35
Shutterstock
VOYO logo

Mjere mađarske vlade koje za cilj imaju poticanje brakova i povećanje nataliteta, subvencioniranim kreditima, već su prouzročile veliki porast vjenčanja, iako se još uvijek ne može reći hoće li porasti natalitet.

Porezne olakšice za obitelji

Prioritet nacionalističkog premijera Viktora Orbana je potaknuti Mađare da sklapaju više brakova i imaju više djece kako bi se Mađarska demografski oporavila. Mađarska je vlada tako uvela više poreznih olakšica za mlade obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ovogodišnjem programu parovi koji se ožene prije nevjestinog 41-og rođendana mogu dobiti subvencionirane kredite do 10 milijuna forinti (cca 220 tisuća kuna).

Trećina kredita ne mora se vratiti ako će par imati dvoje djece, a cijeli će dug biti izbrisan ako će imati troje djece. Prema podacima mađarskog zavoda za statistiku (KSH) u prvih devet mjeseci 2019. sklopljeno je 20 posto više brakova nego u prvih devet mjeseci 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je najveći broj sklopljenih brakova od 1990. Samo u rujnu je sklopljeno 29 posto više brakova nego u istom mjesecu prošle godine, što je najveći broj vjenčanja u tom mjesecu u Mađarskoj od 1979.

Vlada je rekla ranije ovoga mjeseca kako se preko 50 tisuća parova prijavilo za subvencionirane kredite.  Za sada se ne može znati hoće li navedene mjere biti uspješne. Naime, stopa poroda u Mađarskoj iznosila je 1,48 ove godine, nešto manje od prošlogodišnjih 1,49.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo