prvi ovakav slučaj / U Maleziji uhićen 20-godišnji haker s Kosova: 'Ukrao je podatke američke vojske i proslijedio ih ISIL-u'

Image
Foto: AP Images

Mladi Kosovar je hakirao računalni sustav tvrtke u SAD-u i ukrao povjerljive informacije o više od 1300 vojnika i vladinih dužnosnika

16.10.2015.
12:12
AP Images
VOYO logo

Malezijske vlasti uhitile su hakera kojeg optužuju da je ukrao osobne podatke američke vojske i predao ih Islamskoj državi, javlja CNN.

Državljanin Kosova Ardit Ferizi zadržan je u malezijskom pritvoru temeljem privremenog uhidbenog naloga SAD-a jer je navodno snabdijevao ISIS informacijama i počinio zločine hakiranja i krađe identiteta, rekli su iz Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema kaznenoj prijavi, Ferizi je hakirao računalni sistem tvrtke u SAD-u i ukrao osobne podatke više od 1300 vladinih dužnosnika i vojnika, a potom ih predao islamistima.

Zamjenik glavnog američkog tužitelja John Carlin rekao je kako je ovo prvi slučaj u kojem se nekoga optužuje za pomaganje teroristima hakiranjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatke o vojnicima je u kolovozu objavila grupa koja se naziva 'Hakerska divizija Islamske države'. Poručili su kako su u posjedu povjerljivih podataka te da će ih proslijediti kalifatu koji će 'uz dopuštenje Alaha sve pobiti'.

Podatke koji su uključivali adrese i fotografije vojnika i navodno je ukrao Ferizi i predao ih Junaidu Husseinu, britanskom hakeru koji je uz pomoć društvenih mreža regrutirao 'zapadnjake' da se pridruže ISIL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka vojska izvijestila je u kolovozu da je Hussein ubijen u zračnom napadu u Siriji. On je bio vođa takozvanog 'Cyber kalifata' koji je izvršio napade vladine internetske stranice u Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj i drugim zemljama.

Za Ferizija se vjeruje da je vođa hakerske skupine poznate kao 'Kosovska hakerska služba'. Malezijske vlasti tvrde da je 20-godišnji haker ušao u zemlju 2014. godine kako bi studirao računalnu znanost i računalnu forenziku na fakultetu u Kuala Lumpuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su ga pratile nekoliko mjeseci nakon što su dobile informaciju od FBI-ja, kazao je voditelj protuterorističkog odjela Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

Ferizi je uhićen 15. rujna u Kuala Lumpuru, te će ostati u pritvoru sve dok američke vlasti ne zatraže njegovo izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo