Istraga je u tijeku / U najsmrtonosnijem napadu u osnovnoj školi ubijeno je 19 školaraca: 'Djeca su bježala sa strahom u očima'

Image
Foto: AP

'Svi su trčali, pokušali pomoći. Policija je rekla da je napadač pucao s prozora škole', ispričao je svjedokv

25.5.2022.
8:24
AP
VOYO logo

U osnovnoj školi u Teksasu došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno 19 djece. Do pucnjave je došlo u 11 sati po teksaškom vremenu u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu, gradiću na jugozapadu Teksasa.

U napadu su ubijena i dva učitelja, a policija je objavila da je i 18-godišnji napadač Salvador Ramos mrtav. Više od 10 djece je ozlijeđeno, a jedna žena i djevojčica su u kritičnom stanju. Radi se o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima ih petstotinjak i većinski su hipanskog porijekla i siromašnog ekonomskog statusa. Istraga je u tijeku, a više informacija očekuje se ujutro.

Osumnjičenik je poginuo najvjerojatnije tikom pucnjave nakon dolaska policajce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
strava u SAD-u /

Najmanje dvoje djece preminulo u pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu. Još 14 ih ozlijeđeno

Image
strava u SAD-u /

Najmanje dvoje djece preminulo u pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu. Još 14 ih ozlijeđeno

Ovo je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina.

Pucnjave na javnim mjestima gotovo su svakodnevne u Sjedinjenim Državama i oružano nasilje je u porastu u velikim gradovima poput New Yorka, Chicaga, Miamija i San Francisca, ponajviše nakon pandemije 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom svibnja Ameriku je potresao rasistički napad vatrenim oružjem u kojemu je ubijeno 10 crnaca u trgovini u Buffalu, u saveznoj državi New Yorku.

Glasnogovornik američkog Ministarstva domovinske sigurnosti izjavio je da je ministar Alejandro Mayorkas obaviješten o situaciji u Teksasu. Dodao je da su podršku policiji na mjestu događaja odmah dali pripadnici savezne uprave za carinu i graničnu kontrolu koji su pristigli i s prvom medicinskom pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedio sam s prijateljima, majka me nazvala jesam li čuo pucnjavu. Dok sam bio na telefonu čuo sam pucnjavu. Puno policajaca bilo je na putu za školu. Rekao sam prijatelju da odemo do škole i vidimo što se događa.

Svi su trčali, pokušali pomoći. Policija je rekla da je napadač pucao s prozora škole", ispričao je svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Houstona Sylvester Turner objavio je izjavu nakon pucnjave u osnovnoj školi.

“Slomljenog sam srca i uznemiren sam zbog današnjeg tragičnog događaja u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu u Teksasu, koji je odnio živote 14 nedužne djece i jednog učitelja, a desetke djece je ozlijeđeno. Moja najdublja sućut obiteljima, učiteljima i kolegama iz razreda koji su preživjeli ovu neopisivu tragediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednja dva tjedna najmanje 23 osobe izgubile su život u masovnim pucnjavama u Buffalu, N.Y., a sada u Uvaldeu u Teksasu. Kongres mora djelovati, a guverneri i državni zakonodavci moraju donijeti razumne zakone o kontroli oružja. Birači to moraju zahtijevati od svojih predstavnika. Koliko još djece mora izgubiti živote od besmislenog nasilja oružjem?", objavio je.

Društvenim mrežama šire se fotografije napadača i oružja kojim je navodno počinio pokolj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidio sam kako djeca bježe iz škole. Vidio sam strah u njihovim očima i očima roditelja", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo