KRIVAC NOVA IRA? / U neredima u Sjevernoj Irskoj ubijena novinarka, oglasila se policija: 'Ovo je teroristički čin!'

Detektivi su krenuli u istraživanje ubojstva novinarke Lyre McKee

19.4.2019.
10:02
VOYO logo

Novinarka Lyra McKee (29) ubijena je u četvrtak navečer tijekom nereda koji su izbili u sjevernoirskom gradu Londonderryju, a policija ubojstvo tretira kao teroristički čin.

Mark Hamilton, pomoćnik načelnika policije, kazao je kako je iza ovog ubojstva najvjerojatnije Nova IRA, a detektivi su krenuli u istraživanje ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 23 sata naoružana osoba ispalila je nekoliko hitaca prema policiji. Lyra McKee, mlada žena u dobi od 29 godina, bila je ranjena. S mjesta događaja prevezena je policijskim automobilom do bolnice Altnagelvin gdje je, nažalost, preminula", rekao je Hamilton.

Prema nekim izvještajima neredi su buknuli nakon što je policija izvela raciju u nekoliko kuća na tom području. Jedna novinarka, koja se javljala s mjesta događaja, rekla je da je napadač došao iza ugla i počeo nasumce pucati prema policijskim vozilima. Na njih su onda bacali i Molotovljeve koktele. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je u kućama tražila oružje za koje se sumnjalo da bi ga ekstremisti mogli upotrijebiti za napad tijekom uskrsnom vikenda. 

"Vjerujem da je to bilo orkestrirano. Orkestrirano do točke u kojoj samo žele nasilje i napad na policiju. Nošenje vatrenog oružja je proračunat i bešćutan čin", rekao je Hamilton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neredi u Derryju izbili su pred sam Uskrs kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune 1916. protiv britanske vladavine, poznate kao Uskršnji ustanak.

Michelle O'Neill, zamjenica vođe irske republikanske stranke Sinn Fein, osudila je odgovorne za ubojstvo i kazala da se radi o napadu na cijelu zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje misli i misli moje stranke sada su s obitelji ubijene žene. To je bezumni gubitak života", kazala je O'Neill.

"Ubojstvo te mlade žene je tragedija za njezinu obitelj, ali također i napad sve ljude u zajednici, napad na naš mirovni proces i napad na Sporazum od Velikog petka", istaknula je O'Neill.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo