Stručnjaci izrazili zabrinutost / U Nigeriji dvjesto mrtvih u sukobima etničkih skupina tijekom vikenda

Image
Foto: AP/Arhiva

Lalong koji je dosad uspijevao očuvati razmjeran mir u državi Plato izrazio je zabrinutost zbog

27.6.2018.
13:34
AP/Arhiva
VOYO logo

U sukobima muslimanskih nomada Fulana i kršćanskih zajednica koje se bave zemljoradnjom koji su izbili tijekom vikenda u državi Plato, u središtu Nigerije, poginulo je "više od dvjesto" ljudi, rekao je guverner te države Simon Lalong.

Lalong je u govoru koji je javno uputio predsjedniku Muhammaduu Buhariju rekao da žali zbog "bolnog gubitka više od dvjesto ljudi" koje su navodno ubili pripadnici etničke skupine Fulani u valu etničkog nasilja u kojemu su od početka godine ubijene stotine ljudi u državama u središtu Nigerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner države Plato, gdje je oduvijek vladalo neprijateljstvo između kršćanske i muslimanske zajednice, primio je u četvrtak predsjednika Buharija koji je posljednjih mjeseci na meti kritike zbog nedjelovanja u krizi.

Buhari, bivši general rođen na sjeveru zemlje, odbija sve optužbe da je na strani muslimanske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalong koji je dosad uspijevao očuvati razmjeran mir u državi Plato izrazio je zabrinutost zbog "opetovanih napada u kojima kriminalni elementi kradu stoku, čine razbojstva i krijumčare oružje."

Još više zabrinjava činjenica, istaknuo je Lalong, da je u najnovijim napadima korišteno "sofisticirano oružje". "To zahtijeva odgovor kakav dajemo u sukobu s (džihadističkom skupinom) Boko Haramom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog toga što s približavanjem parlamentarnih i predsjedničkih izbora raspisanih za veljaču 2019., kriminalne skupine prelaze u politiku, a sukob zbog pristupa plodnoj zemlji poprima obilježja vjerskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo