Brojna upozorenja / U Njemačkoj raste broj pripadnika ekstremne desnice. Merkel: 'Protiv toga se moramo boriti'

Image
Foto: AP Images

U isto vrijeme je porastao broj nasilnih kaznenih djela

23.6.2019.
15:10
AP Images
VOYO logo

Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka zabilježio je u prošloj godini porast kaznenih djela s radikalno desnom pozadinom, javlja dnevnik Bild u nedjelju, dok kancelarka Angela Merkel poziva na borbu protiv ekstremne desnice.

"Broj osoba koje se pripisuju ekstremno desnom miljeu je u laganom porastu. 2018. je zabilježeno 24.100 pripadnika ove scene što je stotinjak više nego 2017.", javlja Bild am Sonntag pozivajući se na godišnje izvješće Ureda za zaštitu ustavnog poretka koje bi trebalo biti službeno objavljeno sljedećeg tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme je porastao broj nasilnih kaznenih djela s 28 u 2017. na 48 u 2018. Izvješće polovicu pripadnika krajnje desne scene označava kao nasilnu. 

Kao glavni cilj napada krajnje desnice izvješće navodi dvije skupine društva: izbjeglice i muslimane. Istodobno su i političari sve češće cilj napada ekstremne desnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tematski se ekstremna desnica najviše bavila temama poput "gubitka nacionalnog identiteta" i "povećanja broja stranaca". 

Istražitelja sve češće obraćaju pozornost i na tzv. "građane reicha" koji se ne ubrajaju direktno u pripadnike ekstremne desnice, ali svojim negiranjem ustavnog poretka SR Njemačke i pozivanjem na granice prije Drugog svjetskog rata djeluju na desnom rubu političkog spektra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj se, nakon što je početkom lipnja ubijen demokršćanski političar Walter Luebcke, za što je osumnjičen jedan pripadnik ekstremne desnice, iznova razvila rasprava oko opasnosti desnog terorizma. 

Na protestantskim crkvenim danima što se upravo održavaju u Dortmundu, njemačka kancelarka Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) u subotu je pozvala na pojačanu borbu protiv krajnje desnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv ekstremne desnice se mora boriti i to dok je u začecima i bez ikakvih tabua", rekla je Merkel. Ona je upozorila na to da bi država mogla "izgubiti vjerodostojnost" ako se ozbiljno ne suoči s ovim problemom. 

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) je najavio pojačanu borbu protiv ekstremno desnog nasilja koje je izjednačio s islamističkim terorizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo