'Samo jedan krak hobotnice' / U Njemačkoj razbijena provalnička banda kojom se upravljalo iz Hrvatske

Image
Foto: Swen Pf?rtner/DPA/PIXSELL

Njemački istražitelji vjeruju da provalničkoj grupi pripada i do 500 članova koji su međusobno svi u rodu i ne djeluju samo u Njemačkoj, već i drugim europskim zemljama

22.5.2017.
22:45
Swen Pf?rtner/DPA/PIXSELL
VOYO logo

BERLIN/MUNCHEN - Munchenska policija razotkrila je i najvećim dijelom uhitila međunarodnu bandu provalnika kojom je upravljano iz Hrvatske, priopćeno je u ponedjeljak u Munchenu.

"U Munchenu je dosad uhićeno 20 provalnica, a od četiri osobe za koje se sumnja da su vođe bande dvojica su još početkom svibnja u suradnji s hrvatskom policijom uhićena u blizini Zagreba", rekao je Reinhold Bergmann, voditelj odjela za borbu protiv međunarodnih provalničkih bandi na konferenciji za tisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Nakon skandala nacističkih predmeta: Njemačka pretražuje sve vojarne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Ništa im nije sveto: dvojac provaljivao u automobile parkirane kod groblja i krao novac i druge vrijedne stvari

Tom prilikom je u "dvije vile u blizini Zagreba" pronađen nakit i gotovina u vrijednosti od oko 100.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukradeni novac očito odlazi u Hrvatsku. Radi se o vilama u mramoru. Ljudi koje smo tamo zatekli nemaju zaposlenje", rekao je Bergmann.

Njemački istražitelji procjenjuju da provalničkoj grupi pripada i do 500 članova koji su međusobno svi u rodu i ne djeluju samo u Njemačkoj nego i u Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je samo jedan krak hobotnice, smatramo da ih ima 20 do 30", rekao je Bergmann. On je rekao kako istražitelji polaze od toga da je ova banda za vrijeme svog boravka u Njemačkoj bila odgovorna za svaku petu provalu.

"Klan je jasno hijerarhijski strukturiran: na vrhu su u inozemstvu oni koji upravljaju ukradenom robom i koji upravljaju akcijama, ispod njih su osobe koje raspolažu stanovima u zemljama u kojima se vrše provale, ispod njih su logističari koji se brinu za prijevoz, a na dnu su sami provalnici pri čemu se uglavnom radi o maloljetnicama", priopćila je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna odvjetnica Anne Leiding govori o dobroj organiziranosti klana koji se očito ovim poslom bavi u više generacija.

"Sve je izvrsno strukturirano, spremni su i odvjetnici a skrbi se i za one koji završe u zatvoru", rekla je Leiding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija u Munchenu svjedoči i o praksi "posuđivanja" djevojčica između pojedinih dijelova klanova ali i o svojevrsnoj "trgovini".

"Za udaju djevojčica koje su se pokazale posebno umješnima u provalama, dijelovi obitelji drugima unutar klana plaćaju i šestoznamenkaste iznose", rekao je Bergmann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj provala u Njemačkoj je posljednjih godina u drastičnom porastu, a bezuspješna borba policije protiv provalničkih bandi je sve više i tema predizbornih kampanja, kao što je to bio slučaj s nedavnim izborima u saveznoj državi Sjevernoj-Rajni Vestfaliji.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo