Stravično! / U Njemačkoj se preko 45 milijuna pilića ubije plinom: 'Trenutno ne postoje alternative'

Image

Na farmama za kokoši nesilice na kojima samo one donose profit, održavanje muških pilića na životu nije ekonomski opravdano

13.6.2019.
13:20
VOYO logo

Masovno ubijanje muških pilića na njemačkim peradarskim farmama je i dalje dozvoljeno, ali samo toliko dugo dok u upotrebu ne uđu uređaji za otkrivanje spola pilića prije izlijeganja, odlučio je Savezni upravni sud u Leipzigu u četvrtak.

"Gospodarski interesi nisu dovoljan razlog za ubijanje muških pilića", stoji u odluci sudaca Saveznog upravnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zakonu o zaštiti životinja, životinjama se bez "jakog razloga" ne smije nanositi bol i ne smije ih se ubijati.

Suci su međutim odlučili da je, toliko dugo dok se na peradarskim farmama ne budu primjenjivali uređaji koji bi već u embrionalnoj fazi, tj. u jajetu, mogli raspoznati spol pilića, dosadašnja praksa ubijanja dopuštena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi trenutno ne vidimo načina kako preko noći zabraniti ovu godinama primjenjivanu praksu jer trenutno ne postoje alternative", stoji u presudi.

U predmetu se radilo o dvije peradarske farme iz Sjeverne Rajne-Vestfalije koje su podnijele tužbu zbog postupka ove savezne pokrajine koja je dekretom zabranila ubijanje pilića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o peradarskim farmama za kokoši nesilice na kojima samo one donose profit, jer se radi o sorti koja ne daje dovoljno mesa, pa zadržavanje muških pilića na životu ne bi bilo ekonomski opravdano.

Prema informacijama ministarstva poljoprivrede godišnje se u Njemačkoj na ovaj način ubije preko 45 milijuna pilića. Životinje se ubijaju plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica poljoprivrede Julie Kloeckner kazala je da bi se uređaji za rano otkrivanje spola pilića trebali od sljedeće godine primjenjivati na farmama nesilica.

Robert Habeck, predsjednik stranke Zeleni koja podržava zabranu ubijanja, izrazio je razočaranje današnjom sudskom odlukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presuda je u smislu zaštite životinja veliko razočaranje. Naravno da se moraju uzeti u obzir i gospodarski aspekti, ali ubijanje se mora zaustaviti", rekao je Habeck.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo