KRATKOROČNE POTREBE / U Njemačkoj sve više radnih odnosa na određeno vrijeme: Strah od recesije?

Image
Foto: Pixabay

Od 10 novih započetih radnih odnosa, četiri su na određeno vrijeme

10.9.2019.
14:38
Pixabay
VOYO logo

Njemačka poduzeća sve češće zapošljavaju na određeno vrijeme, pokazala je u utorak objavljena studija Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, a jedan od razloga mogao biti i strah od recesije koji Njemačkoj prognoziraju već ove godine.

''Od 10 novih započetih radnih odnosa, četiri su na određeno vrijeme'', zaključuje se u studiji Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja koji djeluje pri Saveznoj agenciji za zapošljavanje u Nuernbergu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istim podacima, posebice poduzeća s više od 75 zaposlenih nerado zapošljavaju na neodređeno radno vrijeme. Kod manjih poduzeća je zakonska regulacija zaštite od otkaza povoljnija za poslodavca pa su zato ovdje radni odnosi na određeno vrijeme rjeđi.

Poduzeća ugovore na određeno vrijeme sklapaju prije svega kod kratkoročne potrebe za radnom snagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za popunjavanje radnih mjesta na određeno vrijeme se mnogo manje ulaže i u oglašavanje i u posrednike pri zapošljavanju, a i postupak odabira podobnih kandidata je mnogo kraći.

Institut za istraživanje tržišta rada i zanimanja je zaključio da unatoč tomu što je u Njemačkoj trenutno oko 1,3 milijuna radnih mjesta nepopunjeno, poslodavci posežu za, po radnika manje atraktivnim, ugovorima na određeno vrijeme, a razlog tomu može biti i strah od recesije koja bi Njemačku mogla pogoditi već ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo