Vježbanje, vježbanje, vježbanje / U Njemačkoj uskoro testiranje znanja njemačkog već u vrtiću: Loši rezultati učenika zabrinuli vlasti

Image
Foto: Shutterstock

Rezultati su pokazali da 20 posto ispitanih 15-godišnjaka nije u stanju u potpunosti razumjeti pročitani tekst

13.1.2020.
16:45
Shutterstock
VOYO logo

Reagirajući na slabe uspjehe njemačkih učenika u međunarodnom istraživanju PISA, njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek (Kršćansko-demokratska unija CDU) založila se za testove poznavanja njemačkog jezika već i za djecu u vrtićima, piše dnevnik Welt am Sonntag u nedjelju.

"Ono što nam je potrebno je nova kultura čitanja i općenito podrška pri učenju jezika", rekla je Karliczek u razgovoru za Welt am Sonntag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona se založila za to da se već kod djece u vrtićima testira razina poznavanja njemačkog jezika kako bi se moglo pravovremeno započeti s određenima mjerama.

"Ti testovi bi se zatim ponavljali i s kretanjem u školu. Na kraju, iako to zvuči staromodno, pomaže jedino: vježbanje, vježbanje i vježbanje", rekla je Karliczek koja je ukazala na to da 20 posto ispitanih 15-godišnjaka nije u stanju u potpunosti razumjeti pročitani tekst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je dodala kako Njemačka u ispitivanjima stupnja obrazovanja koju provodi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), "ne prolazi tako loše" ali da se rezultati, s obzirom na ulogu Njemačke kao vodeće industrijske i inovacijske sile, moraju popraviti.

"Mi moramo doći u sam vrh ako ne na svjetskoj, a onda na europskoj razini", rekla je demokršćanska političarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema OECD-ovim rezultatima ispitivanja PISA, koje testira znanje i vještine učenika u čitalačkoj pismenosti, prirodoslovlju i matematici, svaki drugi učenik u Njemačkoj čita "samo ako mora", a jedna trećina čitanje smatra beskorisnim.

"U vrijeme pametnih telefona i brzih i površnih informacija učenje dubinskog čitanja je vrlo važno kako bi se shvatili i komplicirani sadržaji", zaključila je Karliczek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo