U Sloveniju na abortus / U Poljskoj se odgađa zabrana pobačaja, a kakva je situacija u Hrvatskoj: Imamo zakon star 42 godine

Neki ginekolozi u bolnicama prizivom savjesti odbijaju raditi pobačaje, ali kad rade privatno s tim nemaju problem

4.11.2020.
8:00
VOYO logo

Nakon 10 dana žestoke pobune - Poljakinje su ipak pobijedile. Večeras je stigla vijest da se zabrana pobačaja u toj zemlji odgađa. Sve je počelo kad je njihov Ustavni sud potvrdio restriktivni srednjovjekovni zakon koji dopušta pobačaj samo u slučaju silovanja, incesta ili opasnosti za život majke. Ali ne i u slučaju teškog oštećenja ploda.

A kakva je situacija u Hrvatskoj? Nije tako rigorozna, ali nije baš ni normalna. Imamo zakon star 42 godine, a novi nikako da dođe. Sabor je već tko zna koliko puta probio rok za donošenje novog zakona, koji je donio ustavni sud. Dotle - na snazi je pritajena, bijela zabrana pobačaja - jer toliko je liječnika u prizivu savjesti da se u mnogim bolnicama pobačaj ni ne može obaviti. Pa Hrvatice i dalje putuju u Sloveniju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gotovo dva tjedna prosvjeda - Poljska vlada odlučila je odgoditi odluku Ustavnog suda o zabrani pobačaja. Sud je 22. listopada odlučio da je pobačaj neustavan čak i u slučaju oštećenog fetusa.

Image
užas u slavoniji /

Skandalozna presuda: Šest mjeseci zatvora za seks s djevojčicom koja je zatrudnjela i napravila pobačaj

Image
užas u slavoniji /

Skandalozna presuda: Šest mjeseci zatvora za seks s djevojčicom koja je zatrudnjela i napravila pobačaj

Suprotno od poljskog, hrvatski Ustavni sud je još prije 2017. rekao da je zabrana abortusa neustavna. Naložio je da Vlada u roku od dvije godine izmijeni Zakon. To se do danas nije dogodilo. Predstojnik klinike za ginekologiju i porodništvo KBC Rijeka smatra da zakon iz 78. odavno nije u skladu s vremenom u kojem živimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je naravno potpuno neprilagođen suvremenim spoznajama i suvremenim mogućnostima. Pa ću samo podsjetiti cijenjeno gledateljstvo da u to doba smo imali samo kirurški pobačaj. Danas postoji čitav niz metoda, uključujući i medikamentozni koje ovaj zakon ne prepoznaje", rekao je Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka.

RTL-ov magazin Potraga još je lani otkrio da se u čak 20 posto bolnica koje imaju dozvolu, pobačaj ne radi. Zbog toga žene nerijetko pobačaj obavljaju i preko granice. Danas nam iz bolnice u slovenskim Brežicama kažu kako većinu pobačaja kod njih obavljaju žene iz Hrvatske. 2018. imali su 53, lani 428, a do sad ove godine 134 prekida trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podaci koje imamo govore da oko 60 posto ginekologa i ginekologinja u javnim bolnicama koje su dužne obavljati pobačaj ne obavljaju to iz vlastitih uvjerenja", poručila je Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Godišnje se u Hrvatskoj obavi oko 2,5 tisuće pobačaja. Iako Hrvatska već godina ne bilježi rast broja abortusa, neki smatraju da je sustav postavljen tako da ženama otežava pristup prekidu trudnoće. U CESI-ju naglašavaju kako njihov prijedlog Zakona regulira i to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad govorimo o tim barijerama, znači da se ukida i pitanje komisija koje danas postoje. Da je to isključivo odluka između žene i njezinog ginekologa do 12. tjedna Ta granica je ista kao i u trenutačnom zakonu", izjavila je Cesar.

Prijedlog tog Zakona prihvatila je i platforma Možemo. Najavljuju kako će ga pustiti u Saborsku proceduru, a ministru zdravstva šalju oštru poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Beroš je najavljivao i određena ograničenja oko pristupa pobačaju. Posebno ograničenje u koje bi se ugradilo određeno promišljanje ili da se žene još dodatno savjetuju. Ako želi vidjeti što ga čeka krene li u tom smjeru, neka pogleda ulice Poljske. Mi smo u stanju izvest mu to u Hrvatskoj. Neka ne dira u to", poručila je saborska zastupnica Sandra Benčić.

Ministar Beroš smatra da novi Zakon može pričekati jer je Ustavni sud ionako odredio većinu toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustavni sud je odredio sve bitne elemente koji se odnose na prekid trudnoće. Zabrana prekida trudnoće bi bila protuustavna, prema tome nema govora i sve ostalo su nijanse", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Protivnici pobačaja pred bolnicama žene od toga pokušavaju odvratiti molitvom, a Hod za Život prošao je kroz nekoliko hrvatskih gradova. Priključila mu se većina političara desnog spektra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se zalažem za takvo uređenje da načelno nitko ne odlučuje tko će živjeti, a tko ne. To je pitanje gdje nema područja za kompromis", izjavio je saborski zastupnik Stephen Nikola Bartulica.

Da nešto treba mijenjati govore informacije da neki ginekolozi u bolnicama prizivom savjesti odbijaju raditi pobačaje, ali kad rade privatno s tim nemaju problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo