otkrili ime policajca koji je pucao / U SAD-u ponovno bijes zbog rasizma i policijskog nasilja: Vlasti kažu da je Jacob Blake imao nož u autu

Image

Istražitelji su pronašli nož na podu automobila u kojemu nije bilo drugog oružja, dodaju vlasti, otkrivajući ime policajca koji je ispalio sedam hitaca u leđa mladog čovjeka

27.8.2020.
8:55
VOYO logo

Mladi Afroamerikanac Jacob Blake, teško ranjen u akciji policije koja je još jednom očito pretjerala s uporabom sile potaknuvši proturasističke prosvjede u Sjedinjenim Državama i bojkot košarkaša NBA lige, imao je nož u svom automobilu, priopćile su u srijedu vlasti Wisconsina.

U priopćenju ministarstva pravosuđa te savezne države na sjeveru SAD-a, navodi se da je policija stigla na mjesto događaja u Kenoshi nakon telefonskog poziva žene koja je rekla da je kod nje "prijatelj koji ondje ne bi smio biti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su izašli na teren, dodaje se u priopćenju, policijski službenici su "bezuspješno pokušavali uhititi" Blakea pomoću električnog paralizatora (elektrošokera).

Dvadesetdevetogodišnji otac obitelji upozorio ih je da "ima kod sebe nož", rekle su mjesne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji su pronašli nož na podu automobila u kojemu nije bilo drugog oružja, dodaju vlasti, otkrivajući ime policajca koji je ispalio sedam hitaca u leđa mladog čovjeka: Rusten Sheskey. Zasad je privremeno udaljen s dužnosti zajedno s još jednim kolegom.

Tri mjeseca nakon smrti Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac bijelac u Minneapolisu, u SAD-u se ponovo javlja bijes zbog rasizma i policijskog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko košarkaša, počevši s igračima susjednog Milwaukeeja, odlučili su u znak solidarnosti bojkotirati utakmice nagnavši NBA da odgodi tri utakmice doigravanja planirane u srijedu. "TRAŽIMO PROMJENE. DOSTA NAM JE", objavio je na Twitteru najbolji igrač Los Angeles Lakersa LeBron James.

Prosvjedne povorke su svaku noć prerastale u nasilje u Kenoshi u kojemu su se sukobljavali prosvjednici i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilikama krajnje napetosti dvije su osobe ubijene iz vatrenog oružja a treća je ranjena malo prije ponoći u nejasnim okolnostima.

Sedamnaestogodišnji Kyle Rittenhouse, koji živi u susjednom Antiochu, u saveznoj državi Illinoisu, tridesetak kilometara od Kenoche, sumnjiči se za ta dva ubojstva i u pritvoru čeka podizanje optužnice, priopćila je kratko mjesna policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD-u uhićen 17-godišnjak u vezi s ubojstvima na prosvjedima protiv rasizma

Sedamnaestogodišnjak je uhićen u srijedu u vezi s ubojstvom dviju osoba na prosvjedima u američkom gradu Kenoshi, gdje je nakon pucanja policije u crnca nastao opasan 'koktel' načinjen od buntovnika i naoružanih skupina za samoobranu.

Predsjednik Donald Trump, u kampanji za predsjedničke izbore, ostao je dosljedan svom čvrstom stavu rekavši da šalje pojačanje u taj grad na sjeveru Sjedinjenih Država, gdje je policija u nedjelju teško ranila Jacoba Blakea, 29-godišnjeg Afroamerikanca, ispalivši mu više hitaca u leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon objavljivanja snimke tog događaja nižu se prosvjedi na kojima se traži pravda i privođenje policajaca koji su zasad samo privremeno udaljeni s dužnosti. Noćne straže su nerijetko prerastale u nasilje, pri čemu su se prosvjednici sukobljavali s policijom.

Unatoč uvođenju policijskog sata, raspoređivanju 250 vojnika Nacionalne garde i pozivima obitelji Jacoba Blakea na smirivanje stanja, stvar se ponovila u noći s utorka na srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilikama krajnje napetosti dvije su osobe ubijene hitcima iz vatrenog oružja a jedna je ranjena malo prije ponoći u još nejasnim okolnostima.

Sedamnaestogodišnjak, stanovnik susjednog sela Antiocha, tridesetak kilometara od Kenoshe, sumnjiči se za ta dva ubojstva i u pritvoru čeka podizanje optužnice, rekla je mjesna policija ne navodeći druge potankosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni mediji pišu da je viđen u društvu naoružanih ljudi koji se predstavljaju kao "milicija" i "skupine za samoobranu" koji štite grad. Šerif okruga David Beth potvrdio je da su oni prisutni u tom sektoru, ali nije rekao je li osumnjičenik pripadnik tih skupina.

Na snimkama objavljenim na internetu mladić, bijelac, ima u ruci jurišnu pušku. Na jednoj se snimci čini da bježi dok drugi mladić pada pogođen metkom u glavu. Na drugoj ga progoni skupina, on pada i okreće se s oružjem u ruci. U tom se trenutku čuju pucnjevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Trump nije komentirao taj tragični događaj, samo je osudio divljanje prosvjednika.

"Nećemo trpjeti pljačku, palež, nasilje i anarhiju na američkim ulicama", objavio je na Twitteru republikanski milijarder obećavši, u skladu sa predizbornim sloganom, da će "uspostaviti ZAKON i RED" u Kenoshi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaji u Kenoshi nastavak su velikog prosvjednog pokreta protiv rasizma nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojeg je policajac bijelac ugušio u Minneapolisu 25. svibnja.

Na prosvjedima diljem zemlje pozivalo se na strukturnu reformu policije i na preispitivanje povijesti SAD-a u kojoj više mjesta trebaju dobiti manjine koje su bile diskriminirane. Prosvjedi koje su ponegdje pratili pljačka i sukobi s policijom, smirili su se posljednjih tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo