asad plinom na građane / U Siriji gotovo 1.500 osoba ubijeno kemijskim oružjem: 'Obitelji se guše u vlastitim domovima'

Image
Foto: AP

Tijekom pet godina rata u Siriji je zabilježen 161 napad kemijskim oružjem u kojima je živote izgubilo 1.491 osoba, dok ih je 14.581 ozlijeđeno

14.3.2016.
14:18
AP
VOYO logo

Tijekom petogodišnjeg rata u Siriji više od 1.500 osoba je ubijeno u napadima kemijskim oružjem.

Unatoč upozorenjima UN-a, većinu takvih napada je izvedena od strane Asadova režima. Cilj takvih napada je raseliti pobunjeničko stanovništvo, javljaju reporteri s terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svijet treba znati kako će se kemijsko oružje upotrebljavati opet i opet. Na takve napade međunarodna zajednica odgovara slanjem lijekova, ali mi ne trebamo lijekove nego zaštitu. Trebamo spriječiti da se obitelji neće zajedno ugušiti u vlastitim domovima", kazao je liječnik Mohammed Tennari.

Prema dostupnim podacima, u Siriji je zabilježen 161 napad kemijskim oružjem u kojima je živote izgubilo 1.491 osoba, dok ih je 14.581 ozlijeđeno. Najsmrtonosniji kemijski napad dogodio se u kolovozu 2013. godine kada je Asad upotrijebio sarin odjednom ubio 1.000 ljudi u blizni Damaska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom petogodišnjeg rata u Siriji živote je izgubilo više od pola milijuna ljudi. 

Sukob je do sada pogodio više od 80 posto sirijske djece odnosno njih 8,4 milijuna, bilo da su u Siriji ili u egizlu. Od početka sukoba 15. ožujka 2011. rođeno ih je 3,7 milijuna, od kojih 151.000 u izbjeglištvu izvan zemlje, u Libanonu, Jordanu i Turskoj. Samo u Libanonu rođeno ih je gotovo 70.000. Gotovo 2,8 milijuna sirijske djece u Siriji i susjednim zemljama ne pohađa školu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo