prvi od tri / U Sloveniji počeo 'bijeli' štrajk policije: najavili da će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva

Image

U Sloveniji je počeo 'bijeli' štrajk policijskog osoblja, no pretpostavlja se da će štrajk teći tako da se ne ugroze osnovne dužnosti i obveze zaštite ljudi i imovine

12.2.2018.
11:38
VOYO logo

Prema tvrdnjama njihova sindikata na taj način prosvjeduje oko 9 tisuća zaposlenih policajaca i službenika ministarstva unutarnjih poslova. Dio njih će se tijekom dana okupiti na prosvjedu pred zgradom vlade. U sindikalnom proglasu naveli su da će štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva koji se odnose na plaće, odnosno "narušene odnose" u sustavu plaća za javni sektor te da žele vratiti status koji toj profesiji pripada s obzirom na zadaće i odgovornost koji uz to idu.

Uz to, navode da je štrajk opravdan i da će tijekom njega obavljati samo zakonski predviđene zadaće na sprječavanju djela koja predstavljaju ugrozu za živote, zdravlje ili imovinu ljudi, te da neće pristati na tumačenje vlade da je štrajk neopravdan i "interesno" motiviran i da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji štrajk policajaca prvi je od triju najavljenih štrajkova djelatnika javnog sektora u Sloveniji u ovom tjednu.

U utorak će dvosatni štrajk održati zaposleni u zdravstvu, domovima za starije osobe i u centrima za socijalni rad, a u srijedu zaposleni u odgoju i obrazovanju, kad će po najavama njihova sindikata biti zatvorene škole i dječji vrtići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni zahtjevi većine sindikata javnog sektora, koji su s valom štrajkova počeli krajem prošlog mjeseca, je povećanje plaća, odnosno njihovo usklađivanje s rastom BDP-a iz zadnjih godina, kako bi se primanja zaposlenih vratila na razinu prije uvođenja mjera štednje i restrikcije plaća koje su bile uvedene 2012. godine zbog ekonomske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo