veliki uspjeh / U Sloveniji prvi put izvedena transplantacija obaju plućnih krila: Pacijentica se uspješno oporavlja

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Godišnje na transplantaciju pluća u Sloveniji čeka u prosjeku pet pacijenata, a do sada su se za slovenske osiguranike izvodile u Beču

25.9.2018.
17:38
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

U Ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) prošlog su tjedna prvi put izveli transplantaciju obaju plućnih krila na pacijentici koja se od onda dobro oporavlja, objavila je u utorak najuglednija slovenska medicinska ustanova.

Godišnje na transplantaciju pluća u Sloveniji čeka u prosjeku pet pacijenata, a do sada su se za slovenske osiguranike izvodile u Beču, dok sada ekipa domaćih torakalnih kirurga, anesteziologa i liječnijka intenzivne medicine, koji su se obučavali u Austriji, računa da će moći izvesti 15 do 20 presađivanja pluća godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operiranoj bolesnici koja se ovih dana brzo oporavlja presađena su pluća donatora iz inozemstva koja su dopremljena vladinim zrakoplovom. Pročelnik centra za transplantaciju ljubljanskoga UKC-a Ivan Kneževič pojasnio je u utorak na konferenciji za novinare da presađivanje pluća slovenskim pacijentima omogućuju od 1998., ali se u ovom slučaju prvi put radilo o transplantaciju obaju plućnih krila u domaćoj ustanovi koje su izveli domaći stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo