najavljen dolazak oko 15.000 štrajkaša / U Sloveniji treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru ovaj tjedan: danas prosvjeduju učitelji i nastavnici, 1000 osnovnih i srednjih škola ne radi

Image
Foto: Photos

Najavljen je dolazak oko 15.000 štrajkaša iz cijele zemlje autobusima u Ljubljanu te njihovo prosvjedno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada

14.2.2018.
9:08
Photos
VOYO logo

U Sloveniji je u srijedu započeo štrajk nastavnika i odgojitelja, te ostalih djelatnika u obrazovanju, u kojemu  po podacima njihova sindikata sudjeluje 37.000 zaposlenih iz oko 1000 obrazovnih ustanova.

Najavljen je dolazak oko 15.000 štrajkaša iz cijele zemlje autobusima u Ljubljanu te njihovo prosvjedno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada, zbog čega je u glavnom gradu predviđen posebni prometni režim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti (SVIZ) objavio je da zahtijeva povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda, povećanje regresa za godišnji odmor, te najavio da će se štrajk zaoštriti ako vlada ne pristane na djelotvorne pregovore i uvjete koje su postavili.

Granski sindikat koji je pokrenuo štrajk tvrdi da su plaće zaposlenih u državnoj upravi neproporcionalno više od plaća nastavnih radnika s istim stupnjem obrazovanja i da to treba ispraviti, a plaće u školama i na fakultetima vratiti na razinu prije uvođenja restrikcija zbog krize do kojih je došlo 2012. godine budući da BDP zadnjih godina raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji od početka tjedna. U ponedjeljak je s "bijelim" štrajkom počela policija i službenici MUP-a, a u utorak su dvosatni štrajk održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Premijer Miro Cerar prosvjede smatra neopravdanima, a zahtjeve za povećanje plaća pretjeranima i upozorava na opasnost od narušavanja sustava plaća u javnom sektoru i moguće posljedice za stabilnost javnih financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moguće negativne posljedice štrajkova, kad je riječ o ekonomskoj konkurentnosti i mogućem povećanju troškova zaduživanja upozorila  je i slovenska gospodarska komora, navevši da troškovi plaća za javni sektor čine 11 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo