nema mjesta panici / U Srbiji nema koronavirusa: Pojačane kontrole na aerodromima i graničnim prijelazima

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Vučić je naglasio kako neće reći da "nema opasnosti", već da "nema potrebe za panikom"

26.2.2020.
16:41
Shutterstock
VOYO logo

 U  Srbiji nema zaraženih koronavirusom, ali poduzimamo sve neophodne mjere i opredijelili smo se za potpuno otvoren pristup pa će ministarstvo zdravstva dva puta dnevno objavljivati sve relevantne podatke o epidemiološkoj situaciji, priopćio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Koronavirus u ovom trenutku u Srbiji ne postoji", rekao je Vučić poslije sastanka resornih nacionalnih agencija i tijela, navodeći kako je vlada izložena lažima da u Srbiji ima preminulih od tog virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je najavio da će ministarstvo zdravstva od sutra dva puta dnevno, u osam i 18 sati objavljivati podatke u vezi s koronavirusom.

Vučić je, poslije sastanka s medicinskim službama i nacionalnim institucijama zaduženim za koronavirus, naglasio da su u potpunosti dogovorene kompletne mjere prevencije i hitne reakcije nadležnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na granicama će, kako je najavio, biti povećan broj sanitetskih timova, pa čak i prema Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, a u tijeku je uređenje soba za izoliranje potencijalnih bolesnika.

Vučić je naglasio kako neće reći da "nema opasnosti", već da "nema potrebe za panikom". Poručio je da nema razloga ni za paniku na tržištu i stvaranje zaliha hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim ljude da ne kupuju brašno i konzerve, nema potrebe, svega ima koliko treba, ne trošite novac nepotrebno", istaknuo je Vučić.

On je najavio da  će ministar trgovine Rasim Ljajić i predsjednik Gospodarske komore Srbije Marko Čadež održati sastanak s dobavljačima i trgovačkim poduzećima i poručio da "nikakve panike na tržištu ne smije biti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je zamolio i medije za objektivno izvještavanje o koronavirusu, na temelju činjenica i službenih informacija, a ne "po načelu rekla-kazala", istaknuvši da se objavama neprovjerenih informacija na društvenim mrežama širi panika. 

Srbija uvela nove mjere kontrole u zračnim lukama i na graničnim prijelazima

Pojačana kontrola putnika zbog koronavirusa, koja je u Srbiji uvedena najprije u zračnim lukama, od srijede se primjenjuje i na graničnim prijelazima za putnička i teretna vozila sa susjednim zemljama, objavili su srbijanski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U beogradskoj zračnoj luci putnici koji stižu pregledavaju se uz pomoć termalne kamere te će biti smješteni u karantenu svi oni za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

Na najvećem graničnom prijelazu s mađarskom, Horgošu, također su uvedene nove mjere kontrole putnika, javlja Radio televizija Srbije (RTS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefica Odsjeka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice Valentina Kalajdžić za RTS je rekla da se nad svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na „području intenzivne transmisije koronavirusom" radi zdravstveni nadzor koji podrazumijeva mjerenje tjelesne temperature i intervju s putnikom na temelju kojega se određuju kriteriji za daljnje postupanje.

Ona je dodala da je na Horgošu bilo 19 nadzora i nijedan putnik nije imao simptome respiratorne infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične mjere primjenjuju se i na graničnom prijelazu Batrovci prema Hrvatskoj.

„Imamo intenzivnu prometnu komunikaciju s Italijom. Autobusi s putnicima se preusmjeravaju na prijelaz Batrovci i tamo će sanitarna inspekcija pregledati sve putnike“, navela je doktorica Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "dr. Milan Jovanović Batut".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svim putnicima iz tih područja uručivat će se zdravstvena upozorenja s uputama, ako se u određenom razdoblju jave simptomi, gdje se i kome trebaju javiti. Želimo spriječiti da sami odlaze kod liječnika i po čekaonicama dalje prenose infekciju. Na samim graničnim prijelazima vršit će se mjerenje temperature, to je orijentacijska trijaža”, navela je.

Predstavnici državnih tijela priopćili su u srijedu da u Srbiji nama zaraženih koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo