POLITIČKA TRAKAVICA / U Švicarskoj se vodi bitka o kupnji borbenih zrakoplova: Odluka u rukama građana na referendumu

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Socijalistička stranka organizirala je referendum ističući da 'Švicarskoj ne trebaju luksuzni borbeni zrakoplovi'

20.12.2019.
23:25
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Švicarski parlament je u petak odobrio kupnju borbenih zrakoplova za 5,1 milijardu eura, ali je Socijalistička stranka, protiveći se tom preskupom projektu, odmah organizirala referendum kako bi Švicarci mogli odlučiti o tome.

Obnova borbenih zrakoplova pretvorila se u političku trakavicu jer su Švicarci 2014. na referendumu odbili kupnju 22 švedska zrakoplova Gripen grupacije Saab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tom neuspjehu Vlada želi što prije obnoviti flotu protuzračne obrane, rekavši da američkim polivalentnim borbenim zrakoplovima tipa F/A-18 rok korištenja istječe 2030. "Ne budu li zamijenjeni na vrijeme, nakon 2030. Švicarska više neće moći štititi, a još manje obraniti svoj zračni prostor".

Kada je riječ o laganim borbenim zrakoplovima F-5 Tiger koji su još u uporabi, operativni su u službi zračne policije "samo danju i u prilikama dobre vidljivosti", navodi Bern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi to riješila, Vlada je iznijela prijedlog o obnovi kapaciteta za obranu švicarskoga zračnog prostora u iznosu do 5,1 milijardu eura.

Nakon višetjedne rasprave dva doma švicarskog parlamenta, u kojima većinu imaju stranke desnice i centra, na kraju su u petak prihvatila omotnicu vrijednu 5,1 milijardu eura kako je predložila Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenivši taj iznos previsokim, Socijalistička stranka odmah je organizirala referendum ističući da "Švicarskoj ne trebaju luksuzni borbeni zrakoplovi".

"Socijalistička stranka (PS) je sigurna da su predimenzionirani borbeni zrakoplovi nekorisni za većinu zadaća koje obavljaju švicarske zračne snage. Nabava laganih borbenih zrakoplova zajamčila bi sigurnost švicarskoga zračnog prostora i zaštitila interese poreznih obveznika", navodi stranka u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budu li Švicarci dali vlastima zeleno svjetlo za obnovu zračne flote, o izboru zrakoplova odlučit će Vlada.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo