IZVJEŠĆE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE / U svijetu je ove godine ubijeno 45 novinara: 'Najčešće stradaju jer su razotkrili korupciju, kriminal i zlouporabu moći'

Image
Foto: shutterstock

Toj brojci od 45 ubijenih novinara valja pribrojiti pogibiju dvojice novinara u Iranu nesretnim slučajem

31.12.2021.
17:55
shutterstock
VOYO logo

Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je u 2021., za trećinu manje nego u prethodnoj godini no gubitak je osobito velik u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

"Brojka 45 među najnižima je otkako je IFJ počeo objavljivati godišnja izvješća o novinarima ubijenima pri obavljanju njihove profesije, a uključuje ciljana ubojstva, pogibije u unakrsnoj vatri te bombaške napade", navodi se u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija koja ima 600.000 članova u 140 zemalja pobrojala je 2721 novinara ubijenih u cijelom svijetu od 1991. godine.

"Opasnosti povezane s oružanim sukobima smanjile su se zadnjih godina jer je pristup medijskim djelatnicima sve ograničeniji i oni su sve manje prisutni u zonama sukoba", objašnjava IFJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istodobno, nastavljaju rasti prijetnje povezane s djelovanjem kriminalnih skupina i narkokartela i to od meksičkih slumova do europskih gradova u Grčkoj i Nizozemskoj i tu se događaju brojna ciljana ubojstva", navodi organizacija.

Promatrano po regijama prvo mjesto po broju ubijenih medijskih djelatnika, njih 20 zauzima područje Azije i Pacifika, a slijede Amerike s 10, Afrika s 8, Europa sa 6 te Bliski istok i arapski svijet s jednim ubijenim novinarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toj brojci od 45 ubijenih novinara valja pribrojiti pogibiju dvojice novinara u Iranu nesretnim slučajem.

Pad broja ubojstava novinara u 2021. "dobra je vijest, no slaba je to utjeha za nasilje koje je uzelo živote 9 novinara u Afganistanu, 8 u Meksiku, 4 u Indiji te 3 u Pakistanu", ocjenjuje IFJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novinari i medijski radnici najčešće bivaju ubijeni jer su razotkrili korupciju, kriminal i zlouporabu moći u zajednicama, gradovima i državama u kojima rade", piše IFJ.

Organizacija poziva na donošenje "nove konvencije Ujedinjenih naroda za zaštitu novinara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo