obustavljena slična studija / U tri godine preminulo 11 beba zato što su majkama u trudnoći davali Viagru

Image
Foto: Thinkstock

Studija istražuje učinak Viagre na dovod krvi kroz posteljice trudnica čije su nerođene bebe nedovoljno razvijene

25.7.2018.
22:26
Thinkstock
VOYO logo

Studija o smanjenju fetalnog distresa korištenjem Viagre koja se provodila u australskoj državi Queensland zaustavljena je nakon smrti 11 beba u sličnom kliničkom ispitivanju u Nizozemskoj, piše The Guardian. Fetalni distresje stanje tijekom kojeg se beba osjeća ugroženo, a najčešći uzrok je nedovoljna količina kisika u maternici. 

Za razliku od Nizozemske, voditelj i profesor na Istraživačkom institutu Mater Sailesh Kumar tvrdi kako su žene u Australiji koje su pristale na ispitivanje učinaka lijeka dobivale puno manju dozuSildenafila, lijeka koji se prodaje pod imenom Viagra i širi krvne žile u zdjelici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australijsko ispitivanje rađeno je u kraćem vremenskom okviru i iz drugih razloga, nego ono u Nizozemskoj. No, istraživanje su pauzirali kao mjeru opreza dok ne prikupe više informacija od europskih kolega.

Nizozemsko ispitivanje započelo je 2015. godine, a istražuje učinak Viagre na dovod krvi kroz posteljice trudnica čije su nerođene bebe nedovoljno razvijene. Do danas je umrlo 11 beba majki koje su koristile Viagru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše istraživanje je u posve drugačijem kontekstu. Sildenafil dajemo trudnicama u visokim stupnjevima trudnoće i čija su se djeca očekivano razvijala. To su bebe barem u 37. tjednu. Naš primarni cilj je ispitati smanjuje li uzimanje Sildenafila mogućnost komplikacija kod djece pri porodu zbog širenja krvnih žila, odnosno većeg dovoda krvi u posteljicu", rekao je Kumar i pojasnio je razliku između australskog i nizozemskog istraživanja.

Kumar je istaknuo kako je u australskom istraživanju sudjelovalo oko 240 žena i da nije bilo negativnih ishoda. Dodao je da su njihovi preliminarni ishodi obećavajući te da će nakon konzultacija s norveškim timom unutar dva tjedna odlučiti hoće li nastaviti s istraživanjem na Institutu Mater, prenosi The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo