sve zamršeniji sukob / U turskim napadima na sjeveru Sirije poginulo 17 ljudi: 'Neutralizirali smo teroriste'

Image
Foto: AP/Ilustracija

Žestoke borbe s Kurdima i dalje se vode. Ta zemlja raskomadana je u ratu od 2011 godine i do danas pomiješale su se mnoge snage

17.8.2022.
8:25
AP/Ilustracija
VOYO logo

U turskim zračnim udarima na položaj režima na sjeveru Sirije poginulo je 17 ljudi, nakon sukoba turskih snaga i kurdskih boraca tijekom noći, priopćila je u utorak nevladina organizacija.

"Sedamnaest boraca je ubijeno u turskom zračnom napadu na položaj sirijskog režima (…) blizu turske granice" u selu Džarkaliju, zapadno od Kobanea, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). "Ne znamo jesu li to pripadnici režimske vojske ili kurdski borci koji kontroliraju to područje", istaknuo je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijska službena agencija Sana potvrdila je pogibiju najmanje trojice sirijskih vojnika i ranjavanje šestorice, pozivajući se na vojni izvor. "Svaki napad na položaj koji drže naše oružane snage naići će na izravan i trenutačan odgovor na svim bojištima", dodala je Sana. Žestoki su sukobi izbili u noći na utorak između Sirijskih demokratskih snaga (FDS) koje vode kurdske snage i turske vojske koja je pojačala bombardiranje nakon napada na njezin položaj na turskoj strani granice, navodi SOHR.

Image
GODINAMA SU U HRVATSKOJ /

Sirijac, Afganistanac i Iranac u Direktu: 'Svako jutro se budimo u Zagrebu i ne želimo se vraćati doma. Ovo su naše priče...'

Image
GODINAMA SU U HRVATSKOJ /

Sirijac, Afganistanac i Iranac u Direktu: 'Svako jutro se budimo u Zagrebu i ne želimo se vraćati doma. Ovo su naše priče...'

Ankara je izvijestila da je njezin vojnik poginuo u kurdskom napadu na turskom teritoriju. U protunapadu je "neutralizirano 13 terorista", navodi se u priopćenju turskog ministarstva obrane u kojemu se dodaje da se operacija na tom području nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FDS u priopćenju ističe da su "turski vojni zrakoplovi" izveli "dvanaest zračnih napada na položaje sirijske vojske u graničnom pojasu zapadno od Kobanea". U zračnim napadima bilo je "žrtava", rekao je glasnogovornik FDS-a Farhad Shami, ne navodeći druge pojedinosti. FDS tvrdi da je najmanje 13 njegovih boraca ubijeno u turskim napadima od srpnja.

Kurdske snage kontroliraju najveći dio sjeveroistoka Sirije, raskomadane u ratu koji je izbio 2011. i s godinama postajao sve zamršeniji zbog sudjelovanja brojnih skupina i miješanja stranih sila poput Turske. U sirijskom ratu izginulo je oko pola milijuna ljudi, a milijuni su raseljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snage sirijskog režima rasporedile su se zadnjih godina na područjima koje kontroliraju kurdske snage blizu turske granice, na temelju dogovora koji trebaju zaustaviti turske prekogranične ofenzive protiv kurdskih boraca koje Ankara smatra teroristima. Turska koja je 2016. pokrenula niz operacija u Siriji protiv kurdskih snaga i skupine Islamske države (IS), od svibnja prijeti velikom ofenzivom na Kurde na sjeveroistoku Sirije.

Od početka rata Turska podupire pobunjenike i žestoko se protivi sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu. No prošlog tjedna je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pozvao na pomirbu sirijske vlade i oporbe, što je naljutilo pobunjenike i potaknulo protuturske prosvjede. Cavusoglu je u utorak opetovao da se sirijski pobunjenici i režim u Damasku trebaju "pomiriti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo