odbili sve pozive / U utorak hitan sastanak Vijeća sigurnosti o Sjevernoj Koreji

Image
Foto: AP

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u utorak hitan sastanak o Sjevernoj Koreji koja je u nedjelju testirala neidentificirani projektil

21.5.2017.
20:43
AP
VOYO logo

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u utorak hitan sastanak o Sjevernoj Koreji koja je u nedjelju testirala neidentificirani projektil, objavila je misija Urugvaja, zemlje koja u svibnju predsjeda tim tijelom.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj sastanak je sazvan na traženje Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje, precizirala je urugvajska misija.

Južna Koreja u nedjelju je objavila da je Sjeverna Koreja ispalila novi projektil, s lokacije u blizini Pukchanga i da je on preletio oko 500 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejska novinska agencija Yonhap prenijela je, pozivajući se na neimenovane izvore,  kako se vjerojatno ne radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

Južnokorejski vojni dužnosnik odbio je potvrditi izviješće no kazao je da vojska analizira lansiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japan je objavio da je projektil pao izvan isključivog gospodarskog pojasa te zemlje i da nije nanio štete brodovima. 

Sjeverna Koreja odbila je sve pozive, uključujući Kine, da ograniči svoj balistički nuklearni program tvrdeći da se radi o legitimnoj samoobrani. Zemlja razvija nuklearnu tehnologiju koja može dosegnuti SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas su američko kopno i operativno područje Tihog oceana u dometu Demokratske Narodne Republike Koreje i DNRK raspolaže svim sredstvima za razorni osvetnički udar", objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA u komentaru objavljenom u subotu.

Nakon novog ispaljivanja u nedjelju, američki je ministar vanjskih poslova Rex Tillerson ocijenio da česti pokusi Sjeverne Koreje s projektilima "razočaravaju" i "zabrinjavaju", istaknuvši ipak da je  američka kampanja gospodarskog i diplomatskog pritiska "tek na početku". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi pokusi koji se nastavljaju, razočaravaju i zabrinjavaju te tražimo da se prekinu", rekao je Tillerson za mrežu Fox.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo