Solidarnost putem umjetnosti / U znak prosvjeda protiv Trumpa njujorški muzej moderne umjetnosti izlaže djela imigranata

Image
Foto: MoMA Facebook/Screenshot

Glasoviti muzej MoMA izložit će djela umjetnika iz zemalja koje su se našle na meti protuimigrantske uredbe predsjednika Trumpa

4.2.2017.
11:00
MoMA Facebook/Screenshot
VOYO logo

NEW YORK  - Glasoviti muzej moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku odlučio je izložiti djela umjetnika iz nekolikih zemalja koje su se našle na meti protuimigrantske uredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa, u znak prosvjeda protiv tog dokumenta.

Sedam djela umjetnika iz Sudana, Iraka i Irana izloženo je u četvrtak navečer na petom katu MoMA-e, umjesto djela Picassa, Matissea i Picabije, piše New York Times kojega je MoMA prenijela na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o radovima slikara Ibrahima el-Salahija iz Sudana, iračke arhitektice Zahe Hadid i skupine iranskih umjetnika poput videastice Tale Madani, kipara Parviza Tanavolija, crtača Charlesa Hosseina Zenderoudija, fotografkinje Shirane Shahbazi i slikara Marcosa Grigoriana.

Uz svako djelo postavljen je natpis: "Ovo je djelo umjetnika iz zemlje čijim je državljanima zabranjen ulazak u Sjedinjene Države na temelju predsjedničke uredbe od 27. siječnja 2017."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej će do kraja mjeseca prikazati i nekoliko filmova redatelja kojima je na 90 dana zabranjen ulazak na američki teritorij na temelju te uredbe koja se odnosi na državljane sedam muslimanskih zemalja (Jemen, Sudan, Somalija, Libija, Irak, Iran i Sirija) i na sve izbjeglice.

Uredba potpisana u petak potaknula je val prosvjeda diljem SAD-a i brojne sudske tužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo