'Znao je što čini' / Ubilački pohod automobilom na pješake, berlinska senatorica otkrila motiv podivljalog vozača

Image
Foto: AP

Doznao se identitet osumnjičenog ubojice za volanom. U neposrednoj blizini zločina prije pet godina Berlin je pretrpio ISIL-ov teroristički napad

9.6.2022.
9:27
AP
VOYO logo

Jedna ubijena osoba i 14 ranjenih, od kojih se nekima u bolnicama u Berlinu liječnici bore za život, tako zasad stoji broj žrtava 29-godišnjaka koji se jučer prijepodne automobilom zaletio ravno u pješake u centru velegrada.

Premda policijska uprava glavnog grada službeno još uvijek "baš ništa ne isključuje" kao motiv napada, berlinska senatorica za unutarnje poslove Iris Spranger objavila je sinoć nakon obilaska mjesta krvoprolića, i to na službenom profilu na Twitteru, što je osumnjičenom 29-godišnjaku bio povod za zločin:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema najnovijim informacijama, današnji događaj u Tauentzienestrasse pokazuje se da je ubilački pohod psihički poremećene osobe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledajući unazad, na to upućuje nekoliko okolnosti. Muškarca je policija, odmah nakon što su ga prvo građani spriječili da pobjegne, a onda ga priveli policajci, odvela "na pretrage u bolnicu", prema nije bilo nikakvih naznaka da bi vozač bio ozlijeđen.

Voditeljica policije Berlina Barbara Slowik kazala je sinoć na konferenciji za medije da "još uvijek nema dokaza koji bi upućivali na to da je riječ o politički motiviranom zločinu", što bi značilo da još nema naznaka o terorističkom napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opća uzbuna na Ku'dammu

Izjava Slowik je utoliko zanimljivija što su vozaču u automobilu pronašli plakate s natpisima "koji se odnose na Tursku". Taj dio je, pak, određenu pozornost privukao i zbog činjenice da vozač, osim njemačkog, ima i armensko državljanstvo.

Image
STRAŠNO! /

Pogledajte mjesto užasa u Berlinu: Autom naletio na skupinu građana, deseci ozlijeđenih, ima i mrtvih

Image
STRAŠNO! /

Pogledajte mjesto užasa u Berlinu: Autom naletio na skupinu građana, deseci ozlijeđenih, ima i mrtvih

A već i samo mjesto na kojem je vozač naletio na pješake, u neposrednoj blizini Gedächtniskirche u Kurfürstendammu, bilo je dobrim dijelom razloga zašto su snage sigurnosti brojnim snagama, pa i helikopterima, pojurile na mjesto zločina. U neposrednoj blizini je, naime, u prosincu 2016. ISIL-ov terorist Anis Amri kamionom pobio 12 i ranio 70 ljudi okupljenih na tamošnjem božićnom sajmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji napad u centru Berlina, međutim, barem prema izjavi Spranger, ide u sasvim drugom smjeru. Prema izjavama očevidaca, vozač, a Das Bild ga je imenovao kao "Gor H.", nakon što je vožnju završio u izlogu jednog dućana, izašao je iz auta vičući: "Upomoć, molim vas, upomoć!"

Na to mu je jedan od šokiranih građana na ulici doviknuo: "Zašto bi ti trebao pomoć!? Pa upravo svi ubio dvoje ljudi!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gazio je gas...

Ispalo je da se vozač zaletio ravno u grupu učenika 10. razreda iz Hessena koji su sa svojom nastavnicom otišli na izlet u Berlin. Nastavnica je bila ta koju je vozač ubio na licu mjesta. Policija je vrlo brzo nakon napada izvijestila da joj je "Gor H." poznat odranije, ali zbog "imovinskih delikata".

A da nema apsolutno nikakve sumnje da se među pješake zaletio u punoj brzini i s namjerom da ubija ljude, svjedoči i jedan od očevidaca koji je za Der Spiegel kazao: "On je znao što čini. Stalno je i iznova davao gas."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo