'gore od rata' / Učiteljica iz BiH proživjela pakao: 'Izboli su me metalnom olovkom i vikali da sam bijela k****!'

Image
Foto: Aida Šehić/Facebook
Image
Foto: Aida Šehić/Facebook

Američki mediji pišu kako je nasilje nad Šehić kulminacija dugogodišnjeg rasnog, seksualnog i fizičkog zlostavljanja

13.9.2018.
13:24
Aida Šehić/Facebook
VOYO logo

Ružna priča dolazi ovih dana iz New Yorka, gdje je jedna profesorica iz naše regije, BiH državljanka Aida Šehić (48), brutalno pretučena od strane vlastitih učenika u školi u kojoj je predavala.

Šehić je ovih dana zbog višegodišnjeg nasilja koje je trpjela odlučila podići tužbu protiv srednje škole u kojoj je bila zaposlena, kao i protiv Ministarstva obrazovanja savezne države New York. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki mediji pišu kako je nasilje nad Šehić kulminacija dugogodišnjeg rasnog, seksualnog i fizičkog zlostavljanja. Šehić je rekla da su joj slomili nos, udarali je po leđima i izboli metalnom olovkom, vrijeđajući je i nazivajući “bijelom k**vom”. Istovremeno, učenici su tražili seksualne usluge od nje.

"U SAD sam došla bježeći od rata u Bosni i Hercegovini i mislila sam da ću ovdje biti sigurna. Mislila sam da sam rat ostavila iza sebe", ispričala je Aida koja je 1990. preselila u SAD. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom prilikom, nesretna Šehić se požalila roditeljima jednog učenika o nasilju koje doživljava od vlastitih učenika, nakon čega joj je učenik verbalno zaprijetio, rekavši joj kako će 'sutra doći njegova majka i razbiti je'. 

Aida Šehić kaže da se više puta obraćala Sindikatu obrazovanja, Upravi škole i policiji, ali nikad se ništa nije poduzelo. Bosanka je navela da sada ima postraumatski stres (PTSP) od boravka u učionioci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tužbi, Šehić se 1999. godine zaposlila u srednjoj školi JHS 143 na Manhatanu, a 2012. godine prebačena je u novu školu u Sjevernom Manhatanu gde su počeli problemi.

"Neka djeca žele učiti, ali postoje druga djeca koja im to ne dopuštaju. Takvi nasilnici su napali i mene", izjavila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, ponovno je vraćena u školu u kojoj se prvo zaposlila, no napadi na nju nisu prestajali. 

"Bilo je užasno. Bilo je otrovno. Ovo je gore od rata jer ovdje imate djecu s kojom se morate boriti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epilog cijelog slučaja možda je i najbizarniji u cijeloj priči. Naime, škola je kaznila Šehić sa 7.500 dolara uz prijetnju otkazom zbog neadekvatnog i nesposobnog vođenja nastave, piše Blic.rs.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo