POBJEDA U SJEVERNOJ IRSKOJ / Udarac strogom zakonu o pobačaju: Žena dobila povijesnu presudu u vezi s pravom na izbor

Image
Foto: Pixabay

Ewart su odbili izvesti pobačaj u Sjevernoj Irskoj premda su joj liječnici rekli kako očekuju da dijete umre prije ili ubrzo nakon rođenja

3.10.2019.
17:07
Pixabay
VOYO logo

Žena u Sjevernoj Irskoj dobila je presudu koja je zadala žestoki udarac vrlo strogom zakonu o pobačaju u tom dijelu Velike Britanije, u slučaju koji su aktivisti za ljudska prava nazvali "velikom pobjedom".

Sjevernoirski visoki sud odlučio je da su zbog važećeg zakona prekršena ljudska prava Sarah Ewart (29) koja je radi pobačaja otputovala 2013. u Englesku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ewart su odbili izvesti pobačaj u Sjevernoj Irskoj premda su joj liječnici rekli kako očekuju da dijete umre prije ili ubrzo nakon rođenja.

"S mog gledišta njezino je osobno svjedočenje uvjerljivo", rekla je sutkinja Siobhan Keegan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Keegan je presudila da je sjevernoirski Zakon o pobačaju nespojiv s odredbama za fatalnu fetalnu abnormalnost u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Darragh Mackin, Ewartina odvjetnica, na Twitteru je objavila da je presuda "velika pobjeda" za nju i aktivisticu za ljudska prava Grainne Teggart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrick Corrigan, direktor Amnesty Internationala za Sjevernu Irsku, rekao je da je "oduševljen tom presudom" te da ona "podržava ono što Amesty International za Ujedinjeno Kraljevstvo govori od početka - sjevernoirski strogi zakon o pobačaju kršenje je ljudskih prava", istaknuo je Corrigan u poruci na Twitteru.

Nakon uspješne kampanje za promjenu sličnog restriktivnog zakona s pomoću referenduma u Irskoj prošle godine pojačali su se pozivi na njegovu izmjenu i u Sjevernoj Irskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene zakona mogle bi se donijeti ovaj mjesec ako se glavne sjevernoirske političke stranke ne dogovore o podjeli vlasti.

Britanski zastupnici glasovali su u srpnju za veća prava na pobačaj i istospolne brakove u Sjevernoj Irskoj ako se do 21. listopada ne sastane pokrajinski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo