opravdanje ministra Mattisa / 'Udari na prorežimske snage u Siriji bili su čista samoobrana'

Image
Foto: AP

"Bila je to samoobrana", rekao je Mattis novinarima koji izvještavaju iz Pentagona, želeći očito smiriti strasti u vezi s izgredom

9.2.2018.
7:24
AP
VOYO logo

Topnički i zračni udari međunarodne koalicije u Siriji na snage odane sirijskom režimu koje su napale glavni stožer njezinih arapsko-kurdskih saveznika bili su čista samoobrana, rekao je u četvrtak Jim Mattis, američki ministar obrane.

"Bila je to samoobrana", rekao je Mattis novinarima koji izvještavaju iz Pentagona, želeći očito smiriti strasti u vezi s izgredom. "Ne ulazimo u sirijski građanski rat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazivajući izgred "zbunjujućim", iznio je svoje viđenje zračnih udara međunarodne koalicije u noći na četvrtak blizu Deir Ezzora, kamo su se povukli posljednji borci skupine Islamske države (IS).

"Iz razloga koji mi je nepoznat, prosirijske snage - doista nemam objašnjenja za njihov postupak - uputile su se prema položajima Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na kojima su bili vojnici američki specijalnih postrojba", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prorežimske snage su ih "počele tući topništvom i (...) tenkovi su se približili", kazao je. "Nakon našeg odgovora, njihovo topništvo i dva tenka su uništeni, imali su i mrtvih".

Nije naveo broj mrtvih, ali Pentagon koji je tijekom noći govorio o "više od stotinu mrtvih", u četvrtak nije htio potvrditi taj broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgred se dogodio na manje od deset kilometara istočno od crte razgraničenja koju su Rusija i Sjedinjene Države utvrdili duž Eufrata, pa ruske snage djeluju zapadno a američke istočno od crte.

Mattis je kazao da ne zna tko su bili napadači. "Znamo da su to bile prorežimske snage. Ali (...) jesu li to bili Iranci, Assadovi pristaše, Rusi, plaćenici? Ne mogu vam reći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja nazvao je u četvrtak "neprihvatljivima" i "zločinačkim" udare koalicije na čelu s SAD-om u Siriji u kojima je više od stotinu poginulih u pokrajini Deir Ezzoru.

Diplomat je rekao da je tijekom jutra uputio prosvjednu notu na sjednici Vijeća sigurnosti održanoj iza zatvorenih vrata i posvećenoj humanitarnom stanju u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je neprihvatljivo, bez obzira na razloge koji su isticani", rekao je Nebenzja novinarima. Dodao je da je rekao Amerikancima da su u Siriji ilegalno. Nisu bili pozvani da dođu", rekao je.

"Tvrde da se bore s međunarodnim terorizmom, ali je očito da ne ostaju samo na tome", rekao je još ruski diplomat. "Napadati one koji se u Siriji na terenu bore s međunarodnim terorizmom jest zločin", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu UN-ovu glavnom tajniku i predsjedniku UN-ova Vijeća sigurnosti, Sirija je istaknula da je "ova nova agresija ratni zločin i zločin protiv čovječnosti te potvrđuje prljave američke nakane prema Siriji i njezinu suverenitetu".

Međunarodna koalicija koju vodi SAD a uspostavljena je 2014. kako bi se borila protiv džihadističke skupine Islamske države u Iraku i u Siriji, više puta je bombardirala postrojbe odane sirijskom režimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo