pokušaj bijega / Uhićen čelni čovjek Islamske države: 'Otkrio je brojne pojedinosti o terorističkoj organizaciji'

Image
Foto: Ilustracija/AP

Pokušavao je pobjeći preko granice u Tursku

14.9.2018.
8:31
Ilustracija/AP
VOYO logo

Kurdske paravojne snage na sjeveru Sirije priopćile su u četvrtak da su uhitile ključnog čelnika Islamske države (IS) dok je pokušavao pobjeći preko granice u Tursku.

"Plaćenik Semir Bogana, talijanski državljanin poznat i kao Abu Hureyre al-Muhajir ili Abu Abdullah al-Muhajir, odgovoran za isporuke oružja, uhićen je 27. kolovoza prilikom pokušaja bijega u Tursku, u specijalnoj operaciji naših antiterorističkih postrojbi (YAT)", priopćila je milicija YPG sirijskih Kurda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uhićeni plaćenik otkrio je brojne pojedinosti o terorističkoj organizaciji Islamskoj državi i njezinim stranim vezama", dodaje se u priopćenju, ne navodeći pojedinosti.

Od kad je osnovana 2014. u Iraku i Siriji, Islamska država privukla je u svoje redove brojne inozemne borce u objema zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irak je u prosincu proglasio pobjedu nad snagama IS-a. Unatoč vojnom napretku u suzbijanju te terorističke organizacije, ona još uvijek, prema izvješću UN-a objavljenom u kolovozu, u Siriji i Iraku broji između 20 i 30 tisuća boraca.

Prema tome izvješću, nakon vojnih poraza redove IS-a napustio je manji od očekivanog broj stranih boraca. Mnogi su se stopili s lokalnom zajednicom, a dosta njih skriva se u susjednim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo