ruska sirovina, ukrajinski naftovod / Ukrajina pustila naftu Mađarskoj i Slovačkoj. Zaprimila uplatu od MOL-a

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Obustava rada naftovoda u utorak utjecala je na Slovačku, Mađarsku i Češku jer se te zemlje uvelike oslanjaju na rusku sirovu naftu

11.8.2022.
22:53
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Isporuke nafte ponovno su krenule iz Rusije u Mađarsku i Slovačku preko ukrajinskog dijela naftovoda Družba, priopćio je u četvrtak ukrajinski Naftogaz, nekoliko dana nakon obustave zbog problema s plaćanjem.

Operater naftovoda Naftogaza JSC Ukrtransnafta priopćio je da je nastavio s radom nakon što je primio uplatu od mađarske naftne kompanije MOL u srijedu navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je zaustavila isporuke ruske nafte preko Družbe 4. kolovoza nakon što su joj sankcije Zapada onemogućile primanje tranzitnih naknada od Moskve.

Image
ovo je hit! /

VIDEO Ukrajina se ruga ruskim turistima na Krimu. 'Ne pušite na opasnim mjestima!'

Image
ovo je hit! /

VIDEO Ukrajina se ruga ruskim turistima na Krimu. 'Ne pušite na opasnim mjestima!'

Obustava rada naftovoda u utorak utjecala je na Slovačku, Mađarsku i Češku jer se te zemlje uvelike oslanjaju na rusku sirovu naftu i imaju ograničenu mogućnost uvoza alternativne nafte morskim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operater naftovoda rekao je da nikakva sredstva nisu primljena od Transnefta, tvrtke za cjevovodni transport pod državnom kontrolom sa sjedištem u Moskvi. MOL, mađarska naftna kompanija, kao glavni potrošač nafte transportirane južnim krakom naftovoda Družba, pokrenula je inicijativu da se obveže plaćati tranzitnu naknadu za transport ruske nafte.

Ukrtransnafta je također rekla da do sada nije primila nikakve podatke o plaćanju tranzitnih naknada iz Češke, niti bilo kakva službena pisma Transnefta u kojima se obavještava da će MERO, tvrtka koja upravlja dionicom naftovoda Družba u Češkoj, platiti tranzitnu naknadu da nafta teče u tu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, predsjednik uprave češkog operatera naftovoda MERO Jaroslav Pantuček rekao je u četvrtak da bi se protok nafte kroz naftovod Družba prema Češkoj trebao nastaviti u roku od dva dana jer bi problemi s plaćanjem tranzitnih naknada trebali biti riješeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo