JAČANJE NATO-a / Ulazi li i Švicarska u NATO? 'Moglo bi doći do promjena u načinu na koji se tumači neutralnost'

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Sukob u Ukrajini oživio je raspravu o švicarskoj neutralnosti

17.5.2022.
11:01
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Neutralni status Švicarske uskoro će se suočiti s najvećim testom u posljednjih nekoliko desetljeća. Švicarsko ministarstvo obrane približava se zapadnim vojnim silama kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, piše Reuters.

Ministarstvo obrane sastavlja izvješće o sigurnosnim opcijama koje uključuju zajedničke vojne vježbe sa zemljama NATO-a i isporuke streljiva, rekla je za Reuters Paelvi Pulli, šefica sigurnosne politike u švicarskom ministarstvu obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moglo bi doći do promjena u načinu na koji se tumači neutralnost", rekla je Pulli prošli tjedan u jednom intervjuu.

Ministrica obrane Viola Amherd, koja je u posjetu Washingtonu, rekla je da bi Švicarska trebala tjesnije surađivati s vojnim savezom predvođenim SAD-om, ali ne i pridružiti mu se, prenose švicarski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neutralnost, koja je držala Švicarsku izvan oba svjetska rata tijekom 20. stoljeća, nije bila cilj sama po sebi, već je imala za cilj povećanje švicarske sigurnosti, rekla je Pulli.

Druge opcije uključuju redovite sastanke na visokoj razini između švicarskih i NATO-ovih zapovjednika i političara, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
To je to, nema nazad /

Finska, Švedska: Vidjeli smo ratove Putina u Gruziji, Krim, Ukrajinu. NATO s 15.000 vojnika na ruskoj granici

Image
To je to, nema nazad /

Finska, Švedska: Vidjeli smo ratove Putina u Gruziji, Krim, Ukrajinu. NATO s 15.000 vojnika na ruskoj granici

Toliko približavanje savezu označilo bi odmak od pomno njegovane tradicije ne zauzimanja strane za koju njezini pristaše kažu da je pomogla Švicarskoj da mirno napreduje i zadrži posebnu ulogu posrednika, uključujući i tijekom sukoba Zapada sa Sovjetskim Savezom.

Razgovaralo se o ideji punopravnog članstva u NATO-u, ali dok su Švedska i Finska, zemlje koje također imaju povijest neutralnosti, na rubu pridruživanja, Pulli je rekla da izvješće vjerojatno neće preporučiti Švicarskoj poduzimanje tog koraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće bi trebalo biti dovršeno do kraja rujna kada će ići na razmatranje švicarskoj vladi.

Sukob u Ukrajini oživio je raspravu o švicarskoj neutralnosti, koja je sada usredotočena na vladine odluke da uvede sankcije Rusiji, ali da ne dopušta ponovni izvoz švicarskog streljiva u Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis isključio je isporuke oružja trećim zemljama u znak podrške Ukrajini, ali je, možda pokazujući širi pogled na to pitanje, također rekao da neutralnost nije "dogma" te kako bi se neuspjehom da se odgovori sankcijama "išlo na ruku agresoru".

Švicarska već ima nekih poveznica s NATO-om, a prošle je godine odlučila kupiti najsuvremenije višenamjenske američke borbene lovce pete generacije Lockheed Martin F-35A, koje kupuju ili već koriste neke članice NATO-a. Švicarska se "ne može pridružiti nijednom savezu zbog neutralnosti. Ali možemo raditi zajedno i sustavi koje kupujemo dobar su temelj za to", izjavila je ministrica Amherd za švicarski javni medijski servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere koje se razmatraju bile bi značajan korak bliže NATO-u za zemlju koja se nije pridružila Ujedinjenim narodima sve do 2002. godine i koja proizvodi mnogo vlastitog oružja.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo