UNATOČ PETICIJI / Umjesto za borbu protiv požara, Sydney će novac potrošiti na novogodišnji vatromet

Image
Foto: Pixabay

Najveći grad u Australiji, s 5,2 milijuna stanovnika, zagušen je toksičnim dimom od požara

29.12.2019.
13:56
Pixabay
VOYO logo

Novogodišnji vatrometni spektakl u Sydneyu će se ipak održati, unatoč peticiji 260.000 potpisnika da se vatromet ne održi te da se taj novac preusmjeri u fond za borbu protiv šumskih požara koji su harali u okolici grada.

Sydney će potrošiti 6,5 milijuna australskih dolara (više od četiri milijuna eura) na vatromet koji se tradicionalno održava za Novu godinu. To je svota za koju potpisnici peticije na Change.org smatraju da bi je bilo bolje potrošiti na vatrogasce i poljoprivrednike pogođene teškom sušom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vatrometni spektakl koji se svake godine održava u luci u Sydneyu mogao bi traumatizirati neke osobe jer je u zraku još dosta dima", piše u peticiji.

Najveći grad u Australiji, s 5,2 milijuna stanovnika, zagušen je toksičnim dimom od požara koji već tjednima gore sjeverno, južno i zapadno od tog velegrada. Neki su stigli na 130 kilometara od Sydneya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje tri milijuna hektara zemljišta što je jednako površini Belgije, uništeno je u požarima u Australiji koji su buknuli još u rujnu i u kojima je poginulo osam ljudi.

Gradske vlasti su priopćile da cijene "zabrinutost" potpisnika peticije, ali da odgoda vatrometa ne bi pomogla pogođenim zajednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se objašnjava da su pripreme za novogodišnji spektakl počele prije 15 mjeseci te da je najveći dio budžeta, uglavnom namijenjen za osiguranje i čišćenje grada nakon proslave, već potrošen.

Posebice se ističe da bi odgoda tog događaja "teško naštetila gospodarstvu Sydneya" s obzirom na tisuće domaćih i stranih turista koji su rezervirali letove, hotele i restorane za proslavu Nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općinske vlasti su izdvojile 620.000 dolara (387.000 eura) za borbu protiv šumskih požara i saniranje posljedica suše. Također će sudjelovati u promidžbi fonda Crvenog križa za pomoć unesrećenima prilikom televizijskog prijenosa vatrometa koji prati milijarda ljudi diljem svijeta", stoji u priopćenju.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo