ODLAZAK / Umrla Simone Veil: ikona borbe za ženska prava

Image
Foto: Screenshot

Francuska političarka Simone Veil, ikona borbe za ženska prava u toj zemlji, te žena koja je preživjela holokaust, umrla je u petak u dobi od 89 godina.

30.6.2017.
13:17
Screenshot
VOYO logo

Simone Veil simbolizira tri najvažnija elementa 20. stoljeća: kao Židovka preživjela je nacistički logor smrti, strastveno se borila za prava žena te se iznimno zalagala za europsku izgradnju i francusko-njemačko pomirenje.

Kao podsjetnik na holokaust, a francuski mediji navode da je uspjela preživjeti Auschwitz, marš smrti i Mauthausen i Bergen-Belsen, utemeljila je Zakladu za sjećanje na holokaust kojom je i predsjedala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je francuska političarka iznimno pridonijela emancipaciji žena u svojoj zemlji, a ostat će vjerojatno najviše upamćena po tome što se izborila za legalizaciju pobačaja u Francuskoj 1974. dok je bila na mjestu ministrice zdravstva.

Njezino zalaganje za ponovno ujedinjenje Europe na temelju vrijednosti poput slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava donijelo joj je i mjesto predsjednice Europskog parlamenta 1979. Bila je prva izravno izabrana čelnica te institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je živjela zaklonjena od javnosti od 2007. kada je napustila svoje mjesto u francuskom Ustavnom vijeću, uživala je veliko poštovanje širom političkog spektra i u većini istraživanja javnog mišljenja bila uvijek među najpopularnijim političarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo