Vijeće za ljudska prava / UN: 55.000 boraca povezanih s Islamskom državom treba osuditi ili osloboditi

Image
Foto: shutterstock

Države "moraju preuzeti odgovornost za svoje državljane"

24.6.2019.
12:48
shutterstock
VOYO logo

Povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet poručila je u ponedjeljak da 55.000 zarobljenih boraca Islamske države, uključujući strance i njihove obitelji koji su pritvoreni u Siriji i Iraku, treba dobiti pošteno suđenje ili ih treba osloboditi.

Države "moraju preuzeti odgovornost za svoje državljane" i ne bi trebale djecu boraca, koja su već previše propatila, ostavljati bez vlastite zemlje, poručila je Bachelet vijeću UN-a za ljudska prava koje će sljedeća tri tjedna zasjedati u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojka od 55.000 uključuje i strane borce iz gotovo 50 zemalja, te 11.000 članova njihovih obitelji pritvorenih u kampu al-Hol na sjeveroistoku Sirije u "jako lošim uvjetima života", naglasila je Bachelet.

Vlasti na sjeveroistoku Sirije pozivaju zapadne zemlje da preuzmu svoje državljane koji su pristupili Islamskoj državi i njihove obitelji, nakon što su ove godine Sirijske demokratske snage (SDF) koje uživaju potporu SAD-a, zauzele i posljednje uporište islamista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članovi obitelji stranih boraca moraju biti vraćeni u svoje zemlje, osim ako ih ne treba goniti za zločine u skladu s međunarodnim standardima. Djeca su pretrpjela najteža kršenja svojih prava uključujući i onu koju je možda Islamska država indoktrinirala ili vrbovala da sudjeluju u nasilnim djelima", zaključila je Bachelet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo