JAZ IZMEĐU ZAKONA I PRAKSE / UN i Vijeće Europe upozoravaju: 'Ženska prava u svijetu, uključujući i Europu, su poljuljana'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Svjedočimo fenomenu stagnacije i srozavanja po pitanju jednakosti spolova

24.5.2019.
18:11
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Ženska prava u svijetu, uključujući i Europu, su poljuljana, upozorili su u petak dužnosnici UN-a i Vijeća Europe okupljeni na konferenciji u Strasbourgu.

"Svjedočimo fenomenu stagnacije i srozavanja po pitanju jednakosti spolova", kazala je predsjednica skupine stručnjaka Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama Feride Acar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvarajući konferenciju, Acar je upozorila da "pravni instrumenti koji su nam na raspolaganju kako bismo se borili protiv nejednakosti između spolova i nasilja prema ženama, posebice Istanbulska konvencija, često postaju  taoci nacionalnih političkih rasprava".

"Žalim zbog lažnih informacija koje pridonose stvaranju pomutnje i stvaraju iracionalne strahove", kazala je Acar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska, koja je upravo preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europe, paneuropske organizacije čije su članice i Rusija,Turska i Azerbajdžan, želi upravo pitanje jednakosti spolova nametnuti kao prioritet svog predsjedanja.

Francuska državna tajnica za jednakost spolova Marlene Schiappa pozvala je na međunarodnu suradnju kako bi se u borbi protiv diskriminacije i nasilja nad ženama "premostio jaz" između zakona i prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo se boriti niti za jednakost u profesionalnom miljeu između muškaraca i žena niti za mjesto žena u javnom i političkom životu ukoliko se ne borimo protiv rodnog i seksualnog nasilja", istaknula je Schiappa

Na konferenciji je rečeno da je, primjerice, Istanbulsku konvenciju, ratificiralo 34 od 47 zemalja članica Vijeća Europe. Schiappa je osudila "dezinformacijsku kampanju" o toj konvenciji, posebice u zemljama istočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović je pozvala sve sudionike konferencije da se bore protiv "tih negativnih tendencija" kako bi se na području ženskih prava ostvario napredak.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo