Izraelsko-palestinski sukob / UN izglasao rezoluciju protiv izraelske politike naseljavanja na Zapadnoj obali

Image

SAD je omogućio izglasavanje ove rezolucije svojom apstinencijom od glasanja, što je presedan za ovog tradicionalnog saveznika Izraela

23.12.2016.
21:57
VOYO logo

Povijesna apstinencija SAD-a u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda omogućila je izglasavanje prijedloga rezolucije kojom se želi spriječiti daljnja gradnja izraelskih nastambi na Zapadnoj obali. Povijesna, jer se odlukom da ne stavi veto na rezoluciju SAD po prvi puta odbio postaviti kao saveznik Izraela.

Palestinci zahtijevaju neovisnu državu na Zapadnoj obali, u Gazi i istočnom Jeruzalemu, područjima koje je Izrael 1967. okupirao u ratu. Veći dio međunarodne zajednice i Ujedinjeni narodi  izraelska naselja na Zapadnoj obali smatraju nelegalnim preprekama miru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rezoluciji se od Izraela traži da "odmah i u potpunosti zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući istočni Jeruzalem", te se dodaje kako izgradnja naselja "nema pravnu opravdanost i predstavlja kršenje međunarodnog prava". 

Visoki dužnosnik izraelske vlade je prije glasanja u petak ocijenio da iza  "sramotnog" nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda protiv izraelskog naseljavanja stoje američki predsjednik Barack Obama i državni tajnik John Kerry. To je jedan od najžešćih osobnih napada vlade premijera Benjamina Netanyahua na Obamu koji je pri kraju svojeg predsjedničkog mandata, a izraelski i američki čelnik i inače imaju loš odnos. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump također nije propustio komentirati glasanje, te je prije nego što je rezolucija donešena na svom Twitteru napisao: "Što se tiče UN-a, stvari će biti drugačije nakon 20.siječnja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska krajnja desnica i čelnici naseljenika ohrabreni su izborom Trumpa koji je za idućeg američkog veleposlanika u Izraelu odabrao čovjeka koji je prikupljao novac za nova naselja. 

Odvjetnik David Friedman, novoizabrani veleposlanik, žestoko se protivi rješenju o "dvije države", podržava jedinstven Jeruzalem, Baracka Obamu je prozivao antisemitom, te tvrdi da su američki židovi koji se protive izraelskoj okupaciji Zapadne obale gori od kapoa, nacističkih zatvorenika koji su radili kao zaštitari u koncentracijskim logorima, piše britanski The Guardian. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo