najdugovječniji sukob / UN: Izrael nastavlja naseljavanje velikih razmjera

Image
Foto: Marija Pajić / RTL

Izrael nastavlja s masovnim naseljavanjem židova na okupirana palestinska područja, prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti kojima se od njega traži da prekine taj proces

25.9.2017.
23:02
Marija Pajić / RTL
VOYO logo

Izgradnja židovskih naselja sve više udaljava rješenje na temelju dviju država, stoji u njegovu izvješću Vijeću sigurnosti UN-a.

Rješenje koje uključuje dvije države, tj. osnivanje palestinske države koja bi u miru živjela uz Izrael, godinama se već spominje u velikom dijelu međunarodne zajednice, od UN-a do Arapske lige, preko Europske unije, kako bi se riješio jedan od najdugovječnijih sukoba na planetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nickolay Mladenov je optužio vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se služi "provokativnom retorikom za podržavanje izgradnje novih naselja".

Početkom kolovoza se Netanyahu prigodom polaganja kamena temeljca za novu četvrt pohvalio da niti jedna vlada nije učinila koliko njegova za izgradnju židovskih naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između lipnja i rujna zabilježeno je povećanje izgradnje naselja od 30 posto u odnosu na 2016., rekao je Mladenov.

Tijekom tog razdoblja Izrael nije prestao s izgradnjom na okupiranim palestinskim teritorijima, među kojima i u Istočnom Jeruzalemu. Od 20. lipnja izraelske ilegalne izgradnje velikih razmjera su se nastavile, upozorio je dužnosnik UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno se nastavlja rušenje kuća i palestinskih škola. Ukupno je 344 kuća srušeno, od kojih trećina u Istočnom Jeruzalemu, uslijed čega je raseljeno više od 500 osoba, naveo je Mladenov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo