završna faza / UN: Libija pred političkim dogovorom nakon sedam mjeseci pregovora

Image
Foto: AP

Politički pregovori u Libiji, koji se odvijaju uz posredništvo UN-a, u završnoj su fazi, izjavio je u srijedu dužnosnik UN-a dodajući da je humanitarna situacija u zemlji iznimno teška dok Islamska država nastavlja osvajati teritorij

27.8.2015.
8:16
AP
VOYO logo

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju Bernardino Leon je izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a da su nakon sedam mjeseci mirovnih pregovora političke stranke blizu sporazuma o diobi vlasti kojim bi se okončao sukob. "Sve sam uvjereniji da je proces konačno u završnoj fazi", rekao je Leon.

Taj je sporazum bitan za ujedinjenje zemlje u kojoj je humanitarna situacija sve lošija, a Islamska država (IS) napreduje, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN nastoji uvjeriti zaraćene strane u zemlji da formiraju zajedničku vlast i okončaju sukobe koji traju protekle četiri godine nakon svrgavanja Moamera Gadafija

Militantne skupine koje su odane dvjema suprotstavljenim libijskim stranama svojim su sukobima bacile na koljena gospodarstvo zemlje koje ovisi o proizvodnji nafte i plina i u većini zemlje vlada bezakonje te mnogim područjima vladaju lokalne oružane skupine koje nisu odane nijednoj strani u Libiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Leonovim riječima, nakon što je zauzeo obalni grad Sirt, IS sada kontrolira 200 kilometara dugačak dio obale istočno i zapadno od grada.

Također je upozorio da 1,2 milijuna Libijaca nema pristup hrani te da je 435.000 ljudi raseljeno unutar zemlje zbog sukoba. Osim toga, procjenjuje se da se u zemlji nalazi 250.000 migranata koji putuju u Europu preko Sredozemlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo