Netransparentna procedura / UN nezadovoljan presudom za ubojstvo novinara Khashoggija: nisu istražene saudijske vlasti

Image
Foto: Shutterstock

Petorica su osuđena na smrt, trojica na zatvorske kazne, a kraljevski savjetnik i šef obavještajne službe su oslobođeni

23.12.2019.
20:23
Shutterstock
VOYO logo

Turska, Ujedinjeni narodi i organizacije za ljudska prava u ponedjeljak su oštro kritizirale presudu suda u Rijadu za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, no Sjedinjene Države smatraju je "važnim korakom" prema procesuiranju počinitelja. 

Kraljevski savjetnik oslobođen

Petorica Saudijaca osuđena su na smrt, trojica na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 24 godine, a kraljevski savjetnik i šef obavještajne službe oslobođeni su optužbe za brutalno ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u listopadu 2018. u Istanbulu. Presuda je "skandalozna" i donesena nakon "mjeseca tajnih ročišta", rekao je direktor za komunikacije turskoga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji su poslali vod smrti u Istanbul privatnim avionom, potpisali smrtnu presudu Khashoggiju, uništili ostatke tijela ubijenog novinara i to ubojstvo 'pomeli pod tepih' dobiil su imunitet", napisao je Fahrettin Altun na Twitteru. 

"Tvrditi da je šačica obavještajnih operativaca počinila to ubojstvo znači ismijavati inteligenciju cijelog svijeta", dodao je Altun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presuda je daleko od očekivanja naše zemlje i međunarodne zajednice u vezi rasvjetljavanja okolnosti tog ubojstva i za provedbu pravde", navelo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

''Oni koji su osmislili zločin su slobodni''

Khashoggi je bio žestoki kritičar saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana i imao je stalno boravište u Sjedinjenim Državama, a posljednji put je viđen na ulasku u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada 2018. gdje je želio izvaditi dokumente za svoje vjenčanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sudbina tijela pokojnoga Khashoggija, otkrivanje identiteta nalogodavaca ubojstva i mogući lokalni suradnici predstavljaju toliko pitanja koja ostaju bez odgovora, i to je temeljni nedostatak u provođenju pravde", dodalo je tursko ministarstvo osobito osjetljivo jer se ubojstvo dogodilo u Istanbulu.

"Egzekutori su odgovorni i osuđeni na smrt. Oni koji su osmislili zločin u slobodni, nisu ih okrznuli ni istraga, ni sud. To je protuteža pravde. Radi se o parodiji", istaknula je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za pogubljenja po kratkom postupku Agnes Callamard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Netransparentnost procedure i skrivanje dokaza nisu nam omogućili da shvatimo zašto su oslobođeni neki drugi osumnjičenici", dodala je.

Glavni tajnik Novinara bez granica Christophe Deloire izrazio je nadu da će se Saudijska Arabija iskupiti žalbenim procesom uz dokaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kraljevstvo neće popraviti svoj ugled takvim pravosuđem", rekao je. 

"Ovakva presuda služi za dokazivanje nedužnosti i bližnjima Jamala Khashoggija nije donijela ni pravdu ni istinu", upozorila je u priopćenju Lynn Maalouf, direktorica za istraživanja na Bliskom istoku za Amnesty International. Maalouf smatra da je sudski proces bio "u potpunosti nepravedan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez istraživanja saudijskih vlasti

''Ta presuda nije istraživala sudjelovanje saudijskih vlasti u tom zločinu niti je otkrila gdje se nalaze ostaci Jamala Khashoggija", dodala je i posjetila da je proces održan iza zatvorenih vrata. Sjedinjene Države reagirale su suzdržano.

"SAD smatra dosuđene smrtne i zatvorske kazne važnim korakom u nastojanju da počinitelji odgovaraju za zločine", rekao je dužnosnik administracije američkoga predsjednika Donalda Trumpa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je važan korak i ohrabrujemo Saudijsku Arabiju da nastavi pravedan i transparentan pravosudni proces", rekao je taj dužnosnik koji nije htio biti imenovan, prenosi agencija Reuters. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo