ozbiljna situacija / Sukobi Izraelaca i Palestinaca sve češći: Vijeće sigurnosti UN-a održava sastanak po hitnom postupku

Image
Foto: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Sukobi Izraelaca i Palestinaca zabrinuli Vijeće sigurnosti UN-a koje se okuplja u ponedjeljak kako bi razmotrili načine smanjivanja napetosti.

24.7.2017.
9:05
Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Vijeće sigurnosti UN-a okuplja se u ponedjeljak kako bi razmotrilo stanje u Jeruzalemu i mogućnosti smirivanja sukoba između Izraelaca i Palestinaca koji su buknuli nakon postavljanja novih mjera sigurnosti na ulascima na Plato džamija.

Na tom sastanku, koji se održava po hitnom postupku na zahtjev Francuske, Švedske i Egipta, trebali bi se razmotriti načini smanjivanja napetosti, najavio je u subotu švedski veleposlanik pri UN-u Carl Skau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je pod pritiskom nakon što je eskaliralo nasilje zbog novih mjera sigurnosti oko Platoa džamija, kao i nakon pucnjave u njegovu veleposlanstvu u Ammanu u nedjelju. Postoji opasnost da bi se nasilje moglo preliti i izvan palestinskih teritorija.

Palestinci se boje da Izrael novim mjerama sigurnosti na Platou džamija želi izmijeniti status quo koji je na snazi već desetljećima na tom iznimno osjetljivom mjestu u Jeruzalemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaze na Plato kontrolira Izrael. Radi se o mjestu koje je sveto i za židove koji ga zovu Brdo hrama.

Nakon što su postavljeni detektori metala, Palestinci bojkotiraju to mjesto i mole izvan njega, a nasilje je svakodnevno. Kulminiralo je u petak nakon velike muslimanske molitve kada su ubijena tri Palestinca i tri Izraelca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još dva Palestinca poginula su u sukobima u subotu.

Izraelske vlasti postavile su detektore metala na ulaze na Plato džamija dva dana nakon ubojstva dvojice izraelskih policajaca 14. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je došlo do pucnjave u izraelskom veleposlanstvu u Ammanu. Poginula su dva Jordanca, dok je jedan Izraelac ranjen.

U Kairu, glavni tajnik Arapske lige Ahmed Abu Geit optužio je Izrael da "se igra vatrom" te njegovu vladu da želi izazvati "tešku krizu s arapskim i muslimanskim svijetom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo