tiskovna konferencija / UN-ov glavni tajnik na konferenciji poručio: 'Islamofobija potiče terorizam'

Image
Foto: AP

Islamofobija vidljiva u nekim dijelovima svijeta potiče terorizam, ocijenio je u nedjelju UN-ov glavni tajnik koji boravi u posjetu Saudijskoj Arabiji

12.2.2017.
19:40
AP
VOYO logo

Islamofobija vidljiva u nekim dijelovima svijeta potiče terorizam, ocijenio je u nedjelju UN-ov glavni tajnik koji boravi u posjetu Saudijskoj Arabiji posvećenom regionalnim sukobima.

"Među stvarima koji potiču terorizam je pokazivanje islamofobnih osjećaja i politike u nekim dijelovima svijeta", rekao je Antonio Guterres na tiskovnoj konferenciji u Ryadu zajedno sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al Džubeirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je najbolji argument koji DAEŠ (arapska kratica za skupinu Islamsku državu) može iskoristiti za svoju propagandu", dodao je.

Guterres je s kraljem Salmanom i saudijskim čelnicima razgovarao o regionalnim sukobima, napose u Siriji i u Jemenu, pišu saudijska glasila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Retorika protiv imigranata koji većinom dolaze iz zemalja s muslimanskom većinom zauzima važno mjesto u stajalištima pokreta krajnje desnice u Europi i pridonosi njihovoj popularnosti nakon priljeva izbjeglica na kontinent.

Novi američki predsjednik Donald Trump potpisao je krajem siječnja izvršnu uredbu kojom na 120 dana zabranjuje ulazak izbjeglica u Sjedinjene Države. Usto zabranjuje ulazak državljana sedam većinski muslimanskih zemalja na 90 dana, ali je primjenu tih odluka obustavilo američko pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guterres je u vezi sa sirijskim sukobom ocijenio da "uspješne borbe s terorizmom nema bez političkog rješenja koje će obuhvatiti sirijski narod".

Samo je taj sukob na put egzila nagnao 4,8 milijuna ljudi i ostavio više od 310.000 mrtvih od svog početka u ožujku 2011. Novi krug mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a predviđen je 20. veljače u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guterres u ponedjeljak treba doputovati u Dubaj, gdje će sudjelovati na summitu svjetske vlade.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo