izbjeglička kriza / UN poziva na raspoređivanje izbjeglica u EU, Orban i Schetyna: 'Europa mora zaštiti svoje granice'

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Poljski ministar vanjskih poslova i mađarski premijer upozoravaju da će se Europa uskoro sučiti s dolaskom milijuna migranata, ukoliko se ne pozabavi uzrocima migracija i ne zaštiti svoje granice

4.9.2015.
9:15
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Mađarski i poljski dužnosnici u petak su upozorili da Europi prijete milijuni migranata ukoliko se budu ignorirali uzroci izbjegličke krize i Europa ne zaštiti svoje granice.

Rijeka migranata koja se slijeva u Europu beskonačna je i ukoliko Europska unija ne zaštiti svoje granice, mogu stići deseci milijuna novih, kazao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dogovorene nove kvote /

Procurio hitan plan EU: članice će zbrinuti 160.000 izbjeglica, Hrvatska će primiti njih 3.200

Image
dogovorene nove kvote /

Procurio hitan plan EU: članice će zbrinuti 160.000 izbjeglica, Hrvatska će primiti njih 3.200

"Stvarnost je da Europi prijeti ogroman priljev ljudi, mnogo desetaka milijuna moglo bi stići u Europu", rekao je za državni radio. "Sada govorimo o stotinama tisuća, no sljedeće godine govorit ćemo o milijunima i tomu nema kraja".

"Odjednom, vidjet ćemo da smo postali manjina na vlastitom kontinentu", kazao je pozivajući Europu da "pokaže snagu u zaštiti svojih granica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa se mora pozabaviti uzrocima dolaska migranata, a ne se samo koncentrirati na to kako da ih razdijeli među zemljama jer će se uskoro suočiti s milijunima, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna.

"Razmjeri migracije su ogromni pa se ne možemo usmjeriti, a govorimo o čitavoj Europi, na raspodjeljivanje ilegalnih migranata bez da se borimo protiv uzroka njihova dolaska", kazao je Schetyna za Radio Zet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo razmisliti kako da zaustavimo ilegalnu imigraciju. U suprotnom ćemo uskoro imati tri-četiri milijuna ekonomskih izbjeglica", poručio je.

Mađarska je izgradila žičanu ogradu prema Srbiji, a najavila je da će u slučaju potrebe isto učiniti i na granici prema Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je i da će prema potrebi angažirati vojsku na granicama te se sprema donijeti zakone kojima će oštro kažnjavati ilegalne ulaske u zemlju.

Mađarska je u ponedjeljak dozvolila da nekoliko vlakova s migrantima krene prema Austriji, no nakon toga obustavila ih je. U četvrtak je vlak u koji su migranti provalili u Budimpešti propustila do 40 kilometara udaljenog Bicskea, gdje je zaustavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 500 migranata odbija otići u prihvatni centar u tom mjestu, a interventna policija okružila je vlak i pokušavala neke odvesti.

Migranti, uglavnom iz Sirije, ukrcali su se u vlak nakon dva dana čekanja pred željezničkim kolodvorom Keleti u koji nisu smjeli ući sve dok se policija u četvrtak ujutro nije povukla bez obrazloženja. Oko kolodvora su i dalje tisuće izbjeglica koje se nadaju da će nastaviti putovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migranti iz vlaka u Bicskeu odbijaju hranu i pića koje im je ponudila policija i traže da im se omogući nastavak puta do Austrije.

Oni koji odbiju registraciju suočeni su s mogućnošću izgona iz Mađarske i povratka u zemlju iz koje su prešli granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina je u Mađarsku stigla putem preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije.

UN poziva na raspoređivanje izbjeglica u EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres pozvao je u petak na raspoređivanje najmanje 200.000 podnositelja zahtjeva za azilom u EU i ocijenio da bi sve članice EU trebale imati obvezu sudjelovanja u tom programu.

"Osobe koje imaju valjan zahtjev za zaštitom trebaju se potom uključiti u program masovnog preseljenja uz obavezno sudjelovanje svih zemalja članica EU. Preliminarna procjena ukazuje na potencijalnu potrebu povećanja mogućnosti preseljenja na 200.000 mjesta", napisao je Guterres u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa se suočava s najvećim priljevom izbjeglica unazad više desetljeća", rekao je on, ocjenjujući da "situacija zahtijeva masovni zajednički napor koji je nemoguć s postojećim fragmentarnim pristupom" unutar EU.

Više od 300.000 osoba preplovilo je Mediteran od početka godine, a više od 2600 ih je poginulo na tom putu, po UNHCR-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo