Humanitarna kriza / UN poziva na zaštitu civila: U sukobima u Jemenu ubijeno 40 osoba, a 260 ih je ranjeno

Image
Foto: AP Images

Liječnici bez granica su ranije na Twitteru naveli da je 119 ranjenih primljeno u njihove bolnice u posljednja 24 sata

11.8.2019.
16:28
AP Images
VOYO logo

Oko 40 osoba je ubijeno i 260 ranjeno u sukobima separatista i vladinih vojnika u Adenu na jugu zemlje, objavio je u nedjelju UN zabrinut zbog pogoršanja humanitarne krize u toj ratom pogođenoj zemlji.

"Bolno je što tijekom Kurban-bajrama obitelji oplakuju smrt bližnjih umjesto da slave blagdan u miru i skladu", navela je u priopćenju Lise Grande, humanitarna koordinatorica UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Adenu su u srijedu izbile borbe između separatista koji traže neovisnost juga Jemena i vladinih jedinica. Ti sukobi su se nadovezali na glavni rat u kojem se pet godina pobunjenici Huti bore protiv jemenske vlade koju podržava vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije.

U nedjelju je ta koalicija izvela napad na separatiste koji su u subotu zauzeli predsjedničku palaču u Adenu i tri vojarne kako bi ih prisili na povlačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jemenska vlada je osudila akciju separatista s juga koji se uz nju bore protiv Hutija i tu akciju nazvala "državnim udarom".

Predsjednik Jemena Abd Rabbo Mansour Hadi živi u Rijadu, ali zauzimanje predsjedničke palače je simbolično pošto je Aden bio privremena prijestolnica nakon što su Huti, pobunjenici sa sjevera, prije pet godina zauzeli velika područja, među kojima i glavni grad Sanau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema sadašnjim podacima od 8. kolovoza u Adenu je ubijeno 40 i ranjeno 260 ljudi, među kojima su brojni civili, rekla je UN-ova koordinatorica.

Liječnici bez granica su ranije na Twitteru naveli da je 119 ranjenih primljeno u njihove bolnice u posljednja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanitarne organizacije i dalje djeluju u Adenu gdje 1,9 milijuna ljudi svakog mjeseca primaju pomoć u hrani, rekla je Grande i pozvala zaraćene strane da poduzmu sve u svrhu zaštite civila.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo